زنان به دلیل ساختار بدنی خاصی که دارند، باید بیشتر مراقب سلامت خود باشند. ناراحتیهای زنان از شایعترین مشکلاتی است که میتواند جسم زن را آزرده کند بنابراین باید نسبت به علائم هرچند کوچک حساس بود و به موقع نسبت به رفع آنها اقدام کرد. لولههای رحمی یکی از مهمترین اعضای داخل لگن هستند و وظیفه گرفتن تخمک و انتقال آن به داخل رحم را دارند. عمل لقاح هم داخل این لولهها انجام میگیرد، بنابراین سلامت لولههای رحم تاثیر زیادی در باروری زنان دارد و هر گونه اختلال در لولههای رحمی به هر دلیلی میتواند منجر به نازایی شود. در ادامه این مقاله قصد داریم درمان چسبندگی لگن در زنان به کمک لاپاراسکوپی را مورد بررسی قرار دهیم.
انواع چسبندگیها در زنان
- چسبندگی داخل رحم است
- چسبندگی در داخل لگن
چسبندگی رحم
چسبندگی رحم یا سندرم آشرمن، چسبندگی داخل رحمی در داخل رحم و / یا دهانه رحم است. در بسیاری از موارد دیواره های جلویی و پشتی رحم به یکدیگر می چسبند. در موارد دیگر، چسبندگی فقط در قسمت کوچکی از رحم ظاهر می شود. میزان چسبندگی خفیف، متوسط یا شدید است. چسبندگی می تواند نازک یا ضخیم باشد، لکه دار در محل یا درهم و برهم باشد. چسبندگی معمولا عروقی نیست، که یک ویژگی مهم در درمان می باشد.
این حالت زمانی رخ می دهد که بافت زخم جایگزین اندومتر (پوشش داخلی رحم) شده است. در این حالت بافت در طول چرخه قاعدگی طبیعی خونریزی می کند. گاهی، بافت زخم، باز شدن دهانه رحم را متوقف می کند و باعث توقف جریان خونریزی قاعدگی می شود.
- درد لگن و گرفتگی
- درد شدید قاعدگی
- ناباروری یا سقط جنین مکرر
چسبندگی لگن
آن چسبندگی که بین مردم مصطلح است در واقع چسبندگی لگن است که در اطراف رحم یا بیرون از رحم اتفاق میافتد که بین رحم، تخمدانها، جداره روده و جداره شکم یا جداره لگن چسبندگی ایجاد میکند. باز هم عفونتها در صدر علل به وجود آمدن این عارضه هستند. عفونتهای ناشی از میکروب «کلامیدیا» یکی از علتهای این چسبندگی است.
چه عواملی میتوانند زمینه را برای چسبندگی لگن فراهم کنند؟
- عوامل زیادی میتوانند باعث این چسبندگیها شوند. یکی از عواملی که باعث چسبندگی و انسداد لولههای رحمی میشود، عفونت است. عفونت به واسطه میکروبهای مختلف میتواند باعث التهاب لولهها شود و افرادی که مبتلا به عفونتهای مکرر و شدید لولههای رحمی میشوند و به موقع مراجعه به پزشک ندارند و تحت درمان قرار نمیگیرند، ممکن است دچار چسبندگی و به دنبال آن نازایی شوند.
- یکی از دیگر از عواملی که میتواند سبب چسبندگی لولهها شود، جراحیها هستند. از شایعترین جراحیها میتوان از آپاندیسیت نام برد. عمل جراحی آپاندیسیت به خصوص در کسانی که آپاندیسیت پاره میشود و تورم و عفونت شدید در لگن ایجاد میشود، ممکن است باعث ایجاد چسبندگی شود. این چسبندگی ممکن است دو طرفه باشد یا یکطرفه، یعنی در همان سمتی که آپاندیسیت قرار گرفته است. در این صورت چسبندگی لولهها میتواند به نازایی ختم شود.
- یکی دیگر از جراحیهایی که ممکن است باعث چسبندگی شود، جراحی کیست تخمدان، فیبروم رحمی و جراحیهایی است که داخل لگن انجام میشود. در این موارد باید با انتخاب صحیح بیمار و اجرای تکنیکهای مناسب جراحی و تجویز آنتیبیوتیک به میزان کافی از بروز عفونت و چسبندگی جلوگیری کرد.