عوارض لاپاراسکوپی : اغلب از این جراحی برای تشخیص و شناسایی و درمان منشا درد شکم یا لگن استفاده می شود. در بسیاری از موارد مشکلات شکم را با روشهای تصویربرداری مثل سونوگرافی، سی تی اسکن و ام آر آی میتوان تشخیص داد. لاپاروسکوپی زمانی انجام می شود که این روشها اطلاعات کافی برای تشخیص دقیق در اختیار پزشک قرار نمی دهند. از این جراحی برای نمونه برداری از بافت نیز استفاده میشود. همچنین پزشک ممکن است برای معاینه و بررسی اندام های زیر لاپاراسکوپی انجام دهد:
- آپاندیس
- کیسه صفرا
- کبد
- لوزالمعده
- روده کوچک و روده بزرگ
- طحال
- معده
- لگن یا اندام های تولید مثل
عوارض لاپاراسکوپی چیست؟
عوارض عمل یک پدیده شناخته شده میباشد که در هر عمل جراحی پیش میاید و در هر عمل با توجه به نوع عمل عوارض قابل پیش بینی میباشد. این موارد به طور اتفاقی پیش امده و موجب طولانی شدن طول عمل و سیر بهبودی بعد از عمل میگردد این عوارض بطور علمی تعریف شده اند و راه درمان انها نیز وجود دارند. مسئله مهم در جراحی لاپاراسکوپیک این است که حتما جراح باید متبحر و دارای تجربه باشد تا بیماران دچار اسیب نشوند اگر مهارت جراح کافی نباشد اسیبها و عوارض در جراحی لاپاراسکوپی بیشتر از جراحی باز میشود .
عوارض عمل لاپاراسکوپی ممکن است:
در طول عمل پدید آیند مانند :
- آسیب رساندن به اعضای مجاور مانند روده ها و کبد
- خونریزی و اسیب عروق بزرگ شکم
- مشکلات مربوط به بیهوش مانند افت فشارخون
و یا پس از عمل بروز کنند مانند :
- درد ناحیه گردن و شانه که حاکی از کشش عضلات جدار شکم و دیافراگم میباشد که به این علت است که گاز داخل شکم به عصب دیافراگم فشار میاورد و موجبات درد شانه را ایجاد میکند و این درد شانه همین طور که وقتی گاز داخل شکم بعد از عمل به طور کامل تخلیه نشود.
- موجب درد میگردد و درمان خاصی این درد نیاز ندارد و بعد از مدتی به طور خودبه خود برطرف میشود و در صورت شدت درد مسکن های عادی قابل استفاده میباشد.
- شایعترین عارضه مربوط به این جراحی ، خونریزی، عفونت و صدمه دیدن اندام های داخل شکم است. با این حال بروز این عوارض نادر است.
- پس از عمل باید مراقب هر گونه علائم عفونت باشید.
در موارد زیر با پزشک تماس بگیرید:
- تب یا لرز
- درد شکم که به مرور بدتر میشود
- قرمزی، تورم، خونریزی یا ترشح از محل برش
- تداوم حالت تهوع یا استفراغ
- سرفه های پیاپی
- کوتاه شدن نفس ها
- عدم توانایی ادرار کردن
- سبکی سر
در برخی شرایط جراح ممکن است خطر لاپاراسکوپی تشخیصی را بالا ببیند و تشخیص دهد صرفا برای تشخیص، این کار نباید انجام شود. این شرایط معمولا زمانی پیش می آید که فرد قبلا جراحی شکم داشته است و خطر چسبندگی بین ساختارهای شکم وجود دارد. جراحی در صورت چسبندگی خیلی بیشتر طول میکشد و خطر صدمه دیدن اندامها را بیشتر میکند.
بعد از لاپاراسکوپی چقدر طول میکشد تا بهبود پیدا کنم؟
تا چند ساعت پس از عمل فشار خون و ضربان قلب بیمار نظارت می شود. زمان مرخص شدن از بیمارستان بسته به شرایط فرد، بی حسی یا بیهوشی و نوع عمل جراحی، متفاوت است. در بعضی مواقع یک یا دو شب باید بیمار در بیمارستان بماند. تاثیر بیهوشی معممولا چند ساعت باقی می ماند و در این مدت نباید رانندگی کنید . در چند روز پس از جراحی احساس درد در ناحیه عمل ممکن است داشته باشید. هر گونه درد یا ناراحتی باید ظرف چند روز بهبود یابد. احتمالا میتوانید برای کاهش درد با تجویز پزشک مسکن مصرف کنید.
احساس درد شانه پس از این عمل متداول است. درد معمولا حاصل گاز دی اکسید کربن است که برای باد کردن شکم تا فضای کافی برای کار با ابزارهای پزشکی وجود داشته باشد. این گاز ممکن است دیافراگم را تحریک کند. عصب هایی در دیافراگم قرار دارند که به شانه میرسند به همین علت ممکن است درد شانه داشته باشید. همچنین ممکن است نفخ داشته باشید ظرف چند روز این ناراحتی باید برطرف شود.
معمولا ظرف یک هفته به زندگی معمول خود باز می گردید. دو هفته بعد از عمل باید به دکتر خود مراجعه کنید. برای بهبودی میتوانید اقدامات زیر را انجام دهید:
- به محض این که میتوانید فعالیت سبک را شروع کنید تا خطر لخته شدن خون کاهش یابد
- خواب بیشتری داشته باشید
- لباس های راحت و آزاد بپوشید
نتیجه عمل لاپاراسکوپی و عوارض احتمالی
اگر نمونه برداری انجام شده باشد باید پاتولوژیست آن را بررسی کند. مدتی طول میکشد تا گزارش پاتولوژی آماده شود.
نرمال بودن نتایج نشان میدهد خونریزی شکمی، فتق، انسداد روده و غیره وجود ندارد. نرمال نبودن نتیجه ممکن است نشان دهنده یکی از وضعیت های زیر باشد:
- چسبندگی یا جای زخم جراحی
- فتق
- آپاندیسیت (التهاب روده)
- فیبروئید (زایده غیر طبیعی در رحم)
- کیست یا تومور
- سرطان
- کله سیستیت (التهاب کیسه صفرا)
- اندومتریوز (اختلالی که در آن بافتهایی که آستر رحم هستند به سمت بیرون از رحم رشد میکنند)
- جراحت یا صدمه دیدن یکی از اندامها
- بیماری التهاب لگن (عفونت اندامهای تولید مثل)
سوالات متداول عوارض لاپاراسکوپی
خطر عفونت: مانند هر جراحی دیگری، لاپاراسکوپی هم میتواند خطر عفونت را افزایش دهد. با رعایت اصول بهداشتی و ضدعفونی، این خطر کاهش مییابد.
خونریزی: خونریزی در ناحیه عمل ممکن است رخ دهد. این خونریزی معمولاً کنترل میشود، اما در برخی موارد نیاز به تزریق خون یا جراحی اضافی دارد.
آسیب به عضلات و اندامهای اطراف: هنگام ورود لاپاروسکوپ و سایر ابزارها، امکان آسیب رساندن به عضلات، رگها، عصبها و اندامهای اطراف وجود دارد.
خطر ترشحات گازی: طی عمل لاپاراسکوپی، برای ایجاد فضای لازم برای دسترسی به عمل، گاز (معمولاً دی اکسید کربن) به داخل شکم تزریق میشود. این موجب ترشحات گازی در داخل شکم میشود که میتواند به درد و تنگی نفس موقتی منجر شود.
تحریک دستگاه گوارش: ورود ابزارها و گازها ممکن است دستگاه گوارش را تحریک کرده و عوارضی مانند نفخ، درد شکمی، تهوع و استفراغ ایجاد کند.
خطر صدمه به عضوی خاص: در برخی از عملهای لاپاراسکوپی، مانند جراحی گوارشی، ریهها یا عضله قلب، خطر صدمه به این اعضا وجود دارد.
عوارض آنستزی: در صورت استفاده از بیهوشی عمومی، ممکن است عوارض آنستزی مانند تهوع، استفراغ، سردرد و خستگی پس از عمل رخ دهد.
لازم به ذکر است که خطرات و عوارض جانبی لاپاروسکوپی بستگی به نوع عمل و شرایط هر بیمار خاص دارد. برای تشخیص و مدیریت این خطرات، مهم است که با پزشک خود در مورد جزئیات عمل و ریسکهای مربوطه صحبت کنید.
شرایطی وجود دارد که می تواند عوارض ناشی از لاپاراسکوپی را افزایش دهند. مانند چاقی مفرط یا زیاد لاغر بودن، داشتن آندومتریوز شدید، وجود عفونت لگن، بیماری های روده، سابقه جراحی شکم در گذشته و موارد دیگر.
دوره نقاهت در بیماران بسته به مشکل آنها متفاوت است. برخی افراد بعد از چند ساعت ترخیص می شوند و برخی نیز چند روز در بیمارستان می مانند.
نفخ و درد شانه پس از جراحی لاپاراسکوپی شایع است، اما موقتی است. عوارض جدیتری میتواند در افراد مبتلا به بیماریهای قلبی و ریوی شدید رخ دهد. به همین دلیل است که متخصصان پزشکی فقط به افرادی که جراحی لاپاراسکوپی برای آنها بی خطر است پیشنهاد میکنند. قطعا پیش از جراحی دکتر قیاسی تمام موارد لازم را بررسی خواهند کرد و مشاورههای لازم را در اختیار شما قرار خواهند داد.