روش های جلوگیری از بارداری
آمارهای سال ۲۰۱۱ آمریکا حاکی از آن است که ۴۵ درصد از بارداریها در این کشور ناخواسته اتفاق افتادهاند؛ بنابر این آمار تکان دهنده شاید شما هم مایل باشید بیشتر درباره جلوگیری از بارداری و روشهای آن بدانید. وقتی صحبت از جلوگیری از بارداری به میان میآید، بسیاری از زوجهایی که هنوز تمایلی به داشتن فرزند ندارند، دچار تردید و سردرگمی میشوند.
دنیای پیشرفته گزینههای بسیاری را پیش روی این زوجها قرار داده است که انتخاب را برای آنها سخت میکند. دلایل جلوگیری و روشهای بسیاری برای جلوگیری از بارداری وجود دارد که ما در این مقاله به شرح آنها میپردازیم و امیدواریم از این طریق به زوجهای جوان یا تازه مادرانی که نمیخواهند بچه شیر به شیر داشته باشند، کمکی کنیم.
این را هم بخوانید: جلوگیری از بارداری
چگونه بهترین راه جلوگیری از بارداری را انتخاب کنیم؟
پیش از همه آنکه انتخاب بهترین راه جلوگیری از بارداری، یک انتخاب شخصی است و تنها کارشناسان مامایی یا متخصصان زنان و زایمان هستند که میتوانند به شما برای انتخاب بهترین راه جلوگیری از بارداری مشاوره دهند. هر فردی با فرد دیگر متفاوت است بنابراین ممکن است روشی که برای فرد دیگری بسیار مؤثر و خوب بوده، برای شما کارکرد مناسبی نداشته باشد.
اکثر روشهای جلوگیری از بارداری اگر بهدرستی اعمال شوند، مؤثر و کارآمد هستند، اما همیشه این امکان وجود دارد که یک روش منجر به شکست شود. خوب است که پیش از انتخاب یک روش حتماً با پزشک یا کارشناس و البته با همسر خود مشورت کنید. برخی از عواملی که هنگام انتخاب روش کنترل بارداری باید در نظر داشته باشید، شامل موارد زیر میشود:
- سن و وضعیت سلامتی
- تمایل به داشتن فرزند در بلندمدت
- دفعات برقراری رابطه جنسی
- ایمنی و کارآیی روش انتخابی
- میزان آسایش فردی در روش انتخابی
علاوه بر موارد فوق تعیین مدت زمان مؤثره روش انتخابی نیز دارای اهمیت است. برخی روشها برای کنترل بارداری بهصورت بلندمدت هستند و برخی دیگر روشهای بارداری کوتاهمدت به حساب میآیند. البته حائز اهمیت است که روش اورژانسی جلوگیری از بارداری نیز وجود دارد که بعضی تا حداکثر تا 72 ساعت بعد از برقراری رابطه جنسی کار آیی دارد.
روش های طبیعی
خودداری:
پرهیز جنسی به معنی اجتناب از دخول است.
بیرون کشیدن:
این روش که جماع منقطع نیز نامیده می شود مربوط به زمانی است که مرد ذکر را از مهبل خارج می کند تا انزال بیرون از مهبل رخ دهد. به طور نظری، این روش مانع از تخلیه ی اسپرم در مهبل می شود.
ابزارهای جلوگیری از بارداری
ابزارهای پیشگیری مانع از رسیدن اسپرم به تخمک میشود. ممکن است این ابزار حاوی موادی باشد که اسپرم را از بین می برد.
کاندوم مردانه
کاندوم مردانه مانند سد مانع از ورود اسپرم به مهبل میشود و از حاملگی پیشگیری می کند. مرد قبل از دخول آن را روی آلت خود می کشد. جنس کاندوم از پلی یورتن یا لاتکس است.
میزان اثرگذاری آن 82 درصد است. از هر 100 خانم، 18 نفر با وجود استفاده ی شریک آن ها از کاندوم حامله می شوند.
کاندوم زنانه
کاندوم زنانه، یا فمیدوم، از جنس پلییورتن است. در دو طرف آن حلقه ی انعطاف پذیر تعبیه شده است. یک حلقه پشت لگن خاصره قرار می گیرد تا کاندوم را سر جای خود نگه دارد و حلقه ی دیگر بیرون مهبل باقی می ماند.
اسفنج
اسفنج جلوگیری از بارداری وارد مهبل می شود. قسمت گود آن باعث می شود بالای رحم قرار بگیرد. فوم با استفاده از دستگاه درون مهبل می رود. این فوم قابلیت از بین بردن اسپرم را دارد و اسفنج مانند سد مانع از رسیدن اسپرم به تخمک می شود.
جلوگیری از بارداری با مصرف دارو
دیافراگم
دیافراگم یک ابزار لاستیکی نیم دایره مانند است که وارد مهبل می شود و بالای رحم قرار می گیرد.
دیافراگم پشت لگن خاصره چفت می شود و یک حلقه ی محکم ولی انعطاف پذیر دارد که به فشار آوردن روی دیواره ی مهبل کمک می کند.
کلاهک دهانه ی رحم
این وسیله که شبیه به انگشتانه و از جنس لاتکس است روی دهانه ی رحم قرار می گیرد و مانع از ورود اسپرم به رحم می شود. قبل از قرار دادن این وسیله روی دهانه ی رحم، که از طریق مکش سر جا باقی می ماند، باید تا یک سوم آن را با ماده ی اسپرم کش پر کرد.
تزریق
آمپول ضد بارداری نوعی داروی حاوی پروژسترون است که تاثیر طولانی مدت ولی قابل جبران دارد. نام این دارو دپو پرورا است که به نام آمپول دپو یا DMPA نیز شناخته می شود.
این دارو در برابر بیماری مقاربتی مصونیت ایجاد نمی کند.
انواع دارو های جلوگیری از بارداری
ابزار درون زهدانی (IUD)
IUD یا coil یک وسیله ی کوچک، انعطاف پذیر و T شکل است که توسط پزشک در رحم قرار می گیرد. دو نوع از آن وجود دارد:
IUD مسی از خود مس آزاد می کند که اسپرم را از بین می برد و تا 10 سال موثر است.
IUD هورمونی حاوی پروژستین است که با ضخیم ساختن مخاط دهانه ی رحم و نازک کردن دیواره ی رحم مانع از رسیدن اسپرم به تخمک و بارور کردن آن می شود.
قرص ضد بارداری
قرص ضد بارداری ترکیبی هر روز مصرف میشود و حاوی دو هورمون، استروژن و پروژستین، است. این هورمون ها مانع از آزادسازی تخمک یا تخمکگذاری می شوند. همچنین دیواره ی رحم را نازک تر می کنند.
چسب ضد بارداری
این برچسب روی پوست گذاشته می شود و هورمون استروژن و پروژستین مصنوعی تولید می کند.
برچسب هر هفته به مدت 3 هفته ی متوالی، معمولا روی شکم یا باسن، قرار می گیرد. در هفته ی چهارم نباید از برچسب استفاده کرد تا قاعدگی صورت بگیرد. این برچسب به راحتی قابل دسترس است.
حلقه ی واژن
حلقه ی ضد بارداری نوعی حلقه ی انعطاف پذیر از جنس پلاستیک است که طی 3 هفته دوز پایینی از استروژن و پروژستین ترشح می کند و مانع از تخمک گذاری می شود و مخاط دهانه ی رحم را ضخیم می کند تا اسپرم نتواند به راحتی حرکت کند.
قرص اضطراری
قرص اضطراری ضد بارداری یا «قرص روز بعد» می تواند بعد از دخول از بروز حاملگی پیشگیری کند. این قرص مانع از تخمک گذاری، باروری یا تشکیل نطفه میشود.
روش های دائمی
در زنان
بستن لوله های رحم: نوعی عقیم سازی زنان است. جراح لوله های رحم را می برد، مسدود میکند یا می سوزاند یا از ترکیبی از این روش ها استفاده می کند تا مانع از آبستن شدن فرد در آینده شود.
ایمپلنت لوله های رحم: یک سیم در لوله های رحم قرار می گیرد. با رشد بافت دور سیم، لوله ها مسدود می شود. ممکن است 3 ماه طول بکشد تا این روش جواب دهد.
در مردان
وازکتومی: به جراحی عقیم سازی مردان وازکتومی می گویند. در این روش لوله هایی که اسپرم به واسطه ی آن ها به مرحله ی انزال می رسد بسته می شود. میزان تاثیر آن بالای 99 درصد است.
منابع
www.resaa.net