لوگو دکتر گیتی قیاسی
Search
Close this search box.

علائم نازایی در زنان چیست؟

نشانه های نازایی در زنان، مطلع شوید

چنان چه باردار شدن برای شما و همسرتان تبدیل به یک چالش شده است،‌ بدانید تنها شما نیستید. چنان چه باردار شدن برای شما و همسرتان تبدیل به یک چالش شده است،‌ بدانید تنها شما نیستید که دچار این مشکل هستید. دلایل ناباروری و نازایی بسیار زیاد هستند. مطالعات نشان داده اند که 10 تا 15 درصد ‌از زوج ها نابارور هستند. ناباروری به معنای عدم توانایی در بارداری، علی رغم وجود روابط جنسی متعدد و بدون جلوگیری کردن از بارداری در عرض حداقل یک سال، تعریف می شود. با ما همراه باشید تا علائم نازایی در زنان را بررسی کنیم.

این را هم بخوانید: درمان نازایی

علائم نازایی در زنان

چنان چه تعریف نازایی شامل حال شما و همسرتان می شود، ‌این احتمال وجود دارد که عامل قابل درمانی، تلاش تان برای بچه دار شدن را مختل نماید. ناباروری می تواند به دلیل یک عامل منفرد در فرد یا در همسر وی ایجاد شده باشد و یا ترکیبی از عوامل مختلف از حامله شدن فرد و یا  تداوم حاملگی جلوگیری کند. خوشبختانه درمان های مختلف موثری برای غلبه بر ناباروری وجود دارند که احتمال بارداری را به طور قابل توجهی می افزایند.

بیشتر زوج ها در طی 6 ماه اولی که تلاش شان برای باردار شدن را آغاز می کنند به هدف شان یعنی باردار شدن نایل می گردند. به طور کلی بعد از 12 ماه آمیزش بدون جلوگیری، حدود 85 درصد از زوج ها باردار می شوند و در طی 36 ماه باقی مانده، در حدود 50 درصد از زوج ها  به طور خود به خود آبستن می شوند. نشانه اصلی ناباروری عدم توانایی زوج ها در باردارشدن است و نشانه مهم دیگری وجود ندارد. برخی علائم نازایی در زنان ، خانم های نابارور دوران قاعدگی غیرطبیعی دارند. این احتمال وجود دارد که یک مرد نابارور نیز نشانه هایی از مشکلات هورمونی مانند تغییراتی در رشد موها و یا عملکرد جنسی اش داشته باشد.

 

علائم نازایی در زنان به شرح زیر است :

 

درد هنگام رابطه جنسی

درد هنگام رابطه جنسی یا دیسپارونیا ممکن است نشان دهنده یک مشکل اساسی باشد که شاید بر باروری یک زن تاثیرگذار باشد. به عنوان مثال می توان به مسائلی مانند عفونت، اندومتريوز و فیبروئید اشاره کرد.

علائم اندومتریوز نازایی در زنان

  • درد شدید در لگن (نه تنها در حین قاعدگی)
  • درد در رابطه جنسی
  • درد پشت
  • خستگی
  • حالت تهوع
  • قاعدگی نامنظم و لکه بینی
  • مشکلات روده یا درد هنگام خروج مدفوع

خون قاعدگی تیره یا رنگ پریده

اگر خون قاعدگی به دفعات روشن تر از حالت معمول است ممکن است علت نگرانی باشد. خون قاعدگی معمولا قرمز روشن در ابتدای سیکل فرد است و ممکن در عرض روزهای آینده تیره تر شود.

داشتن خون خیلی تیره در ابتدای قاعدگی نیز می تواند نشانه اندومتریوز باشد. اگر فردی دارای این علائم باشد باید به پزشک مراجعه کند.

سیکل قاعدگی نامنظم

طول سیکل قاعدگی در افراد مختلف و در طول زمان متفاوت است. اگرچه بیشتر افراد سیکل منظمی دارند، به این معنی که زمان بین هر پریود تقریبا یکسان است.

داشتن سیکل نامنظم از جمله رخ ندادن پریود می تواند در ناباروری نقش داشته باشد، به این معنی است که زن ممکن است به شکل منظم تخمک گذاری نکند. تخمک گذاری فرآیندی است که در آن تخمدان، تخمک آزاد می کند.

تخمک گذاری نامنظم ممکن بر اثر مشکلات زیادی باشد که شامل سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)، چاقی، زیر وزن بودن و مشکلات تیروئید باشد.

تغییرات هورمونی

نشانه های تغییرات هورمونی ممکن است غیر اختصاصی باشند و فرد شاید متوجه علت اصلی نشود. پزشک می تواند برای تشخیص مشکلات هورمونی تست هایی را انجام دهد.

  • افزایش وزن بدون دلیل
  • آکنه شدید
  • کاهش میل جنسی و یا از دست دادن تمایل جنسی
  • خروج مایع از نوک پستان
  • رشد مو روی صورت زنان
  • ریزش مو در بالای سر

عارضه های اساسی پزشکی :

  • آسیب به لوله رحم یا تخمدان
  • یائسگی زودرس
  • سندرم تخمدان پلی‌کیستیک
  • اندومتریوز
  • سرطان و روش های درمانی آن

چاقی مهم ترین علائم نازایی در زنان

یک پژوهش در سال 2018 نشان داد که چاقی ممکن است اثرات منفی بر سلامت سیستم تولید مثل داشته باشد. زنان مبتلا به چاقی احتمال کمتری در بارداری دارند و دارای ریسک بیشتری در مبتلا شدن به عارضه های حین بارداری نسبت به دیگر زنان هستند.

عدم بارداری

  • نشانه اصلی ناباروری عدم باردار شدن پس از تلاش در مدت زمان مشخص است.
  • پزشک ممکن است ناباروری در فرد پس از عدم باردار شدن وی بعد از یک سال تلاش تشخیص دهد.
  • در زنان بالای 35 سال عدم بارداری پس از 6 ماه تلاش نشانه ناباروری است.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

به طور کلی نباید خیلی نگران نازایی بود مگر این که شما و همسرتان به طور منظم برای حداقل یک سال، آمیزش داشته باشید و بارداری رخ ندهد. به هر جهت اگر شرایطی به شرح زیر برای شما مصداق دارد باید زودتر از گذشت یک سال با پزشک خود مشورت کنید:

  • اگر خانمی هستید با سن بالاتر از 30 سال و یا به مدت 6 ماه دوران قاعدگی نداشته اید.
  • اگر خانمی هستید با سابقه سیکل های پریودی دردناک یا نامنظم، درد لگنی، آندومتریوز، بیماری التهابی لگن(PID) و یا سقط جنین های مکرر.
  • اگر آقایی با تعداد اسپرم کم هستید و یا سابقه مشکلات جنسی، پروستات و یا بیضه دارید.

علل نازایی در زنان

فرایند تولید مثل انسان، فرایند پیچیده ای است. برای باردار شدن بایستی فرایند تخمک گذاری و لقاح به درستی صورت گیرند. هر ماه غده هیپوفیز در مغز یک خانم پیامی را برای تخمدان ها به منظور آماده سازی یک تخمک جهت تخمک گذاری صادر می کند. هورمون های هیپوفیزی(هورمون FSH و هورمون LH) تخمدان ها را تحریک به رهاسازی تخمک می کنند که این مرحله، تخمک گذاری نامیده می شود. در این مدت که معمولاً در روزهای 14 تا 28 سیکل قاعدگی واقع است، زن توانایی باروری را دارا می باشد. تخمک در طول لوله فالوپ حرکت می کند و می تواند در مدت تقریباً 24 ساعت بعد از رهاسازی اش بارور شود. احتمال حاملگی در هنگامی که آمیزش یک تا دو روز پیش از تخمک گذاری صورت گرفته باشد، بیشتر است. برای این که بارداری صورت گیرد می بایستی در این مدت یک اسپرم با تخمک در لوله فالوپ ترکیب شود. اسپرم قابلیت بارورسازی تخمک را تا 72 ساعت دارد و باید همزمان با تخمک در لوله فالوپ حضور داشته باشد. به منظور رسیدن یک اسپرم به تخمک، مرد باید نعوظ و انزال کافی برای تحویل مایع منی به واژن داشته باشد. باید تعداد اسپرم به اندازه کافی باشد و باید شکل درستی داشته و در مسیر درست حرکت کند. به علاوه زن باید محیط رحمی و واژن سالمی داشته باشد تا امکان حرکت اسپرم به سمت تخمک وجود داشته باشد. چنان چه تخمک بارور گردد تخم حاصله به درون رحم حرکت کرده، جایی که در آن به آستر رحمی می چسبد، و یک فرایند رشد 9 ماهه را شروع می کند. در برخی از زوج ها که قصد بچه دار شدن دارند، با اختلالی در این فرایند پیچیده روبه رو می شوند که منتج به ناباروری می گردد.

darmankade.com

doctoreto.com

دکتر گیتی قیاسی

دکتر گیتی قیاسی

متخصص زنان، زایمان و لاپاراسکوپی بورد تخصصی جراحی زنان، زایمان و نازایی از دانشگاه علوم پزشکی تبریز – موفق به کسب تمامی گواهیهای مرکز آموزش لاپاراسکوپی دانشگاه تهران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست محتوا
×
تلگرام
ارتباط مستقیم با دکتر گیتی قیاسی