برداشتن رحم یا هیسترکتومی با روش لاپاراسکوپی هیسترکتومی یک عمل جراحیست که طی آن، رحم بهطور کلی برداشته میشود. رحم در واقع همان قسمتی است که جنین در طی باردار خانمها رشد و نمو پیدا میکند. این عمل یکی از راه های جلوگیری از بارداری نیز محسوب میشود.
خانمها ممکن است به دلایل مختلفی نیاز به عمل لاپاراسکوپی هیسترکتومی داشته باشند. در بیشتر مواقع هنگامی که فرد نیاز به این نوع عمل دارد، کل رحم را خارج میکنند. اما بسته به میزان مشکل او عمل به شکلهای متفاوت دیگری نیز انجام میگیرد. در ادامه در خصوص این نوع عمل و علت انجام آن توضیحات بیشتری ارائه خواهیم داد.اما بسته به میزان مشکل، عمل به شکلهای متفاوت دیگری نیز انجام میگیرد. در ادامه در خصوص این نوع عمل و علت انجام آن توضیحات بیشتری ارائه خواهیم داد.
این را هم بخوانید: برداشتن رحم
در چه مواقعی نیاز به برداشتن رحم یا هیسترکتومی است؟
- خونریزیهای شدید در طی دوران قاعدگی
- احساس درد طولانیمدت در قسمت لگن
- وجود تومورهای غیر سرطانی (فیبروم)
- سرطان تخمدان
- سرطان رحم
- سرطان دهانه رحم یا لوله فالوپ در قسمت رحم
- بیماریهای عفونی
- آندومتریوز (اختلالیست که در آن پوشش داخلی رحم در قسمت خارجی رشد میکند و سبب درد و خونریزی خواهد شد).
- آدنومیوز (در صورتی که پوشش داخلی در بافت دیوارههای رحم رشد کند، این نوع اختلال به وجود خواهد آمد).
تمامی این موارد ذکر شده از جمله شرایطی هستند که منجر به انجام این عمل برای خانمها میشود. اما این نکته را به یاد داشته باشید متخصص زنان و زایمان در صورت مشاهده چنین عارضههایی ابتدا درمانهایی غیر از عمل را برای بیماران در نظر میگیرند و در صورت عدم مشاهده روند بهبودی در نهایت عمل هیسترکتومی را انجام خواهند داد.
آیا انجام لاپاراسکوپی هیسترکتومی ایمن و بیخطر است؟
بر اساس گزارشهای جهانی این نوع عمل بهعنوان یکی از شایعترین عملهایی است که برای خانمها انجام میشود. در واقع لاپاراسکوپی هیسترکتومی یک عمل بیخطر و ایمن شناخته شده است. اما کمخطر و ایمن بودن آن دلیل بر آن نیست که برای همه بیماران با شرایط گوناگون مناسب باشد.
بهتر است برای خانمهایی که تا به حال فرزندی به دنیا نیاوردهاند، انجام نشود مگر آنکه چارهای جز هیسترکتومی برای آنها نباشد. خوشبختانه گزینههای دیگری به غیر از این عمل برای برخی از افراد وجود دارد که میتوانند با استفاده از راهکارهای دیگر خود را درمان کنند.
به عنوان مثال خانمهایی که مشکل اندومتر دارند، میتوانند با استفاده از هورمون درمانی مشکل خود را تا حد زیادی درمان کنند. همچنین گاهی اوقات فیبروم را میتوان با استفاده از درمانهای دیگر به غیر از خارج کردن رحم نیز انجام داد.
اما با این وجود برخی از بیماریهای دیگر مانند سرطان رحم جز آن دسته از بیماریهاییست که باید عمل هیسترکتومی برای آنها انجام شود. بهطور کلی هنگامی که به پزشک برای هر مشکلی مراجعه میکنید، در وهله اول این عمل را به شما پیشنهاد نخواهد داد.
ابتدا درمانهایی غیر از عمل جراحی را به شما توصیه میکند، در صورتی که روند بهبودی در شما مشاهده نشود ناچار به انجام این عمل خواهد بود.
آشنایی با انواع هیسترکتومی
هیسترکتومی به چندین روش مختلف، بسته به مشکل شما انجام میشود. در ادامه هر یک را نام برده و توضیحات کامل را خواهیم داد:
هیسترکتومی جزئی
طی این عمل پزشکان متخصص زنان تنها بخشی از رحم شما را خارج میکنند. در واقع بسته به نوع مشکل و میزان عارضه تصمیمگیری میکنند.
هیسترکتومی توتال
در این نوع عمل کل رحم بیمار خارج میشود. در صورتی که این عمل انجام شود دیگر نیازی به انجام آزمایشهای سالانه نخواهید داشت. اما میبایست آزمایشهای مخصوص لگن انجام گیرد.
سالپنگو اوفورکتومی
پزشک متخصص در این نوع عمل علاوه بر خارج کردن رحم، یک یا دو تخمدان به همراه لولههای فالوپ را نیز بیرون میآورد.
هیسترکتومی چگونه انجام میشود؟
انجام این عمل به چند روش مختلف بسته به شدت بیماری انتخاب میشود. گاهی اوقات بیهوشی کامل را انجام میدهند و در برخی از مواقع با بیهوشی موضعی عمل را آغاز میکنند.
در صورتی که بیهوشی، موضعی باشد همراه با تزریق یک آرامبخش عمل جراحی را شروع میکنند. بهطور کلی انجام لاپاراسکوپی هیسترکتومی به شکلهای متفاوتی انجام میشود که شامل موارد زیر است:
هیسترکتومی شکمی
طی این روش برشی بزرگ در ناحیه شکم زده میشود. پزشک از طریق این برش رحم را خارج میکند. برش ممکن است افقی یا عمودی باشد.
هیسترکتومی واژن
رحم بیمار از طریق واژن خارج میشود. اما در این عمل برشهای کوچکی در ناحیه واژن او زده میشود و در قسمت خارجی هیچ زخمی قابل مشاهده نخواهد بود.
هیسترکتومی لاپاراسکوپی
طی انجام این عمل، پزشک از ابزاری به نام لاپاراسکوپی استفاده میکند. این وسیله یک لولهای بلند و نازک است که در آن نور و دوربین قرار داده شده که پزشک با استفاده از آن میتواند تصویر داخل شکم را با استفاده از مانیتور مشاهده کند.
این لوله را از طریق چند برش کوچک که در شکم زده میشود، وارد میکنند. سپس رحم به چند بخش برش زده میشود و از برشهای کوچک خارج میکنند.
آیا هیسترکتومی لاپاراسکوپی سبب آسیب به سایر اندامها میشود؟
همانطور که گفتیم این عمل یک روش بیخطر است. اما در مواقع بسیار نادر ممکن است به سایر اندامهای بدن آسیب وارد شود. اندامهایی که ممکن است به آنها آسیب وارد شود شامل موارد زیر است:
- مثانه
- رگ شکلهای خونی
- روده
احتمال آسیب بسیار نادر است. در صورتی که در انتخاب پزشک خود دقت داشته باشید چنین مشکلاتی بروز نخواهد کرد. پزشکان متخصص زنان مریم در انجام این عمل بسیار توانا هستند و قادر به انجام عمل بدون هیچ خطری برای شما خواهند بود.
هر آن چیزی که باید پس از عمل بدانید
پس از انجام هیسترکتومی میبایست ۲ الی ۵ روز در بیمارستان تحتنظر باشید. پزشک در این مدت، علائم حیاتی شما مانند تنفس و ضربان قلب را تحتنظر میگیرد. همچنین میبایست پس از عمل، پیادهروی کنید تا از ایجاد خون لختگی در پا جلوگیری شود.
در صورتی که هیسترکتومی واژن را انجام داده باشید، جهت کنترل خونریزی، پانسمانهایی در آن قسمت قرار میدهند. پزشک متخصص مدتی پس از عمل پانسمانهای قرار داده شده در واژن را خارج میکند. اما به مدت ۱۰ روز ترشحات خونی یا قهوهای را پس از عمل مشاهده خواهید کرد.
پس از مرخص شدن از بیمارستان ساعاتی قدم بزنید تا از ایجاد مشکلات پس از عمل جلوگیری شود. همچنین در روند بهبودی و نقاهت خود باید دقت داشته باشید که از انجام برخی فعالیتها خودداری کنید. اقداماتی نظیر:
- کشیدن اشیا سنگین
- بلند کردن وسایل سنگین
- رابطه جنسی
- خم شدن
اگر هیسترکتومی واژن یا لاراسکوپی انجام دادهاید، طی سه الی چهار هفته بهبود خواهید یافت. معمولاً افرادی که هیسترکتومی شکمی انجام میدهند، به زمان بیشتری جهت بهبودی کامل احتیاج خواهند داشت.
کلام آخر
یکی از شایعترین عملهایی که برای خانمها در کل دنیا انجام میشود، لاپاراسکوپی هیسترکتومی نام دارد. عارضههای بسیار کم و نادری از این عمل مشاهده شده است. چنانچه هر مشکلی در قسمتی از رحم خود داشته باشید ابتدا پزشک در صورت امکان درمانهایی غیر از جراحی، برای شما در نظر میگیرد.
اما در مواقعی که روند بهبودی را در درمان غیر از جراحی مشاهده نکردند، بسته به شدت بیماری نوعی از عمل هیسترکتومی را انجام خواهند داد. پس از انجام جراحی باید به نکاتی در خصوص دوره نقاهت توجه داشته باشید تا هر چه سریعتر بتوانید فعالیت روزمره خود همانند گذشته انجام دهید.
منابع : maryamhospital.ir
chetor.com