عمل جراحی هیسترکتومی آنطور که به نظر میرسد آسان نیست و انجام آن عوارض و مشکلاتی را در پی خواهد داشت. از جمله عوارض برداشتن رحم می توان به موارد زیر اشار کرد:
قطع عادت ماهانه
با آنکه دورهی پریودی برای اکثر خانمها دردناک است اما دارای فواید بسیاری از جمله در تعادل نگه داشتن هورمونهای جنسی، وزن مناسب، بهبود عملکرد تیروئید و … است. عادت ماهانه نشانه دهندهی توانایی شما برای باروری و داشتن فرزند است. یکی از عوارض برداشتن رحم قطع قاعدگی است که در نتیجه ی آن مشکلات مختلفی ممکن است برای بیمار به وجود بیاید.
یائسگی
یکی دیگر از عوارض برداشتن رحم یائسگی زودرس است. سن یائسگی در خانمها متفاوت است اما معمولا این اتفاق بعد از ۵۰ سالگی رخ می دهد. پس از یائسه شدن، خانمها دیگر پریود نمی شوند و توانایی خود را برای بارداری از دست میدهند. اگر فردی قبل از این دوران بنا به دلایل گفته شده مجبور به برداشتن رحم شود علائم یائسگی زودتر از ۵۰ سالگی در او بروز میکند.
البته اگر تخمدانها در طی این عمل برداشته نشوند فرد بلافاصله با این علائم روبهرو نخواهد شد. تخمدانها نقش اساسی در حفظ هورمونهای بدن دارند از این رو اگر در طی عمل درآوردن رحم، تخمدان خارج شود سطح هورمونها به سرعت افت کرده و عوارض آن شدیدتر از یائسگی طبیعی خواهد بود. از جمله دیگر مشکلاتی که پس از خارج کردن رحم و تخمدانها به صورت همزمان ممکن است رخ دهد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پوکی استخوان
- مشکلات ادراری
- ایجاد بیماریهای قلبی
- مشکلات ادراری
برای همین بهتر است قبل از انجام هر کاری با یک پزشک باتجربه در این زمینه مشورت کنید تا بر اساس شرایط شما بهترین و امنترین شیوه درمان را پیشنهاد دهد.
این را هم بخوانید: برداشتن رحم
عدم تمایل به رابطه جنسی از عوارض مهم برداشتن رحم
عمل درآوردن رحم گاهی ممکن است روی تمایل جنسی خانمها تاثیر بگذارد. همانطور که گفته شد تخمدانها تاثیر زیادی در حفظ تعادل هورمونهای جنسی دارند. بعد از جراحی هیسترکتومی، ممکن است بیمار به خشکی واژن مبتلا شده و هنگام برقراری رابطه جنسی، دخول دردناک داشته باشد. با این حال این موضوع برای همه صدق نمیکند و بسیاری از افراد پس از انجام این عمل تغییری در میل جنسیشان ایجاد نشده و حتی در برخی موارد موجب افزایش لذت جنسی در خانمها نیز شده است. توجه داشته باشید که برداشتن رحم ترس ناشی از حاملگی هنگام نزدیکی را از بین میبرد.
افسردگی بعد از برداشتن رحم
افسردگی یکی از عوارض برداشتن رحم است که بر کیفیت زندگی افراد تاثیر مستقیم دارد. برخی از بیماران پس از انجام این جراحی به دلایل مختلفی مانند افت ناگهانی سطح هورمونهای بدن، یائسگی زودتر از موعد، عدم توانایی برای بارداری، احساس پیری، تغییرات ظاهری و … احساس افسردگی دارند. اگر چنین وضعیتی پیش آید باید در صورت تداوم آن فرد باید به پزشک مربوطه مراجعه کرده و تحت درمان قرار گیرد. در صورت عدم توجه به این حالتها، افسردگی روحی شدیدتر و عوارض آن بیشتر خواهد شد.
یبوست
بعد از جراحی هیسترکتومی مثل بسیاری از عملهای جراحی دیگر، ممکن است برای افراد یبوست به وجود بیاید. یبوست به دلایل مختلفی از جمله عدم تحرک کافی، نوع رژیم غذایی پس از جراحی، عدم مصرف مایعات به اندازهی لازم و … رخ میدهد و با استفاده از راهکارهای ساده و بدون استفاده از دارو رفع خواهد شد. برای آنکه این مشکل برایتان به وجود نیاید بهتر است پس از جراحی و هنگامی که اجازه داشتید چیزی بخورید ابتدا سراغ نوشیدن مایعات سالم بروید. پس از آن میتوانید مواد غذایی نرم مانند کمپوت را شروع کنید. با توجه به وضعیت خود و مشورت با پزشک احتمالا پس از چند روز اجازه خواهید داشت سایر غذاهای فیبردار را نیز مصرف کنید. توجه داشته باشید حتی پس از آنکه از بیمارستان مرخص شدید حتما نوشیدن آب را در برنامه غذایی خود تا مدتی حفظ کنید.
عفونت جای بخیه
طی جراحی درآوردن رحم قسمتی از شکم برش داده میشود و پس از جراحی آن ناحیه را بخیه میزنند. توجه داشته باشید که از زخمهای خود به خوبی مراقبت کرده و پاسمان آنها را به موقع عوض کنید تا بخیهها عفونت نکنند. همچنین برخی از افراد با دستکاری محل بخیه، عدم مصرف داروها و آنتی بیوکهای تجویز شده توسط پزشک، عدم رعایت بهداشت فردی و … باعث بروز مشکلاتی مثل عفونت و تب میشوند. اگر پس از عمل و ترخیص از بیمارستان نشانههایی مانند ترشح در ناحیهی بخیهها، التهاب، قرمزی غیر طبیعی و تب داشتید سریعا با پزشک تماس بگیرید و یا به او مراجعه کنید تا دچار مشکلات جدیتری نشوید.
لخته شدن خون
عمل هیسترکتومی از جمله عملهایی است که بیمار پس از آن باید استراحت کند و تا حد امکان از انجام فعالیتهای سنگین و پیادهرویهای طولانی خودداری نماید. اما باید توجه داشت که عدم تحرک کافی بیمار ممکن است باعث لخته شدن خون شود. به همین منظور بسیاری از پزشکان برای جلوگیری از لخته شدن خون در دیواره داخلی یک سیاهرگ عمقی، پوشیدن جورابهای فشردهکننده و انجام برخی تمرینات و نرمشهای سبک را پیشنهاد میکنند.
سخن پایانی
افرادی که مبتلا به بیماری هایی مثل آندومتریوز، افتادگی رحم و یا فیبروم رحمی هستند اگر به روش هایی غیر از جراحی درمان نشوند، پزشک مجبور است عمل هیسترکتومی یا درآوردن رحم را انجام دهد. این روش جراحی تهاجمی بوده و مثل جراحی های دیگر با عوارض و خطراتی همراه است. از جمله عوارض بعد از عمل درآوردن رحم می توان به یبوست، لخته شدن خون، عفونت حی بخیه، افسردگی، یائسگی زودرس و غیره اشاره کرد.