جستجو کردن
بستن این جعبه جستجو.
دکتر گیتی قیاسی

تشخیص چسبندگی رحم

چسبندگی چیست ؟

در داخل شکم، سطح غشا داخلی از لایه نرم سلولی پوشیده شده است که سروز نام دارد. سروز روی رحم، لوله های رحمی، کف لگن، روده ها را پوشانده است و باعث می شود احشا روی هم بلغزند و به هم نچسبند. هر عاملی که باعث شود لایه ی سروزی آسیب ببیند باعث می شود احشا در مناطقی که آسیب دیده اند به هم بچسبند واتصال غیر طبیعی ایجاد شود.

این را هم بخوانید: درمان کیست تخمدان

علل چسبندگی

علل های مختلفی می تواند باعث ایجاد چسبندگی شود مانند:

عفونت لگن

جراحی هایی که روی لگن و محیط شکم انجام می شود به دلیل دستکاری هایی که روی احشا می شود ،لایه ها را آسیب می زند و باعث چسبندگی بعدی می شود.
بیماری مهم دیگر که موجب چسبندگی می شود آندومتریوز است که به دلیل خون و آهنی که در خون وجود دارد باعث می شود که احشا به یکدیگر بچسبند و موجب چسبندگی شوند.

 

تشخیص چسبندگی رحم
تشخیص چسبندگی رحم

جراحی هایی که احتمال چسبندگی در آن ها وجود دارد ؟

جراحی های لگنی مهم ترین آن شامل سزارین، کیست تخمدان، درآوردن فیبروم، درآورن آپاندیس و جراحی هایی که روی روده انجام می شود در همه این موارد احتمال چسبندگی بعد از عمل وجود دارد.

البته میزان این چسبندگی به چند عامل بستگی دارد در بعضی مواقع حتماً لازم است جراحی انجام شوند، بنابراین ناچار هستیم بیمار را تحت عمل قرار دهیم و ریسک چسبندگی را برای بیمار بگذاریم ولی دقت جراح، ظرافت حین کار، نوع جراحی که انجام می شود بسیار مهم است.

برای مثال لاپاراسکوپی چون دست داخل شکم نمی رود احتمال چسبندگی کمتر است .یکی از مواردی مهم در چسبندگی ژنتیک خود بدن است ممکن است دو فرد را در نظر بگیریم هر دو با یک تکنیک و به دست یک جراح عمل می شوند و چسبندگی در یکی از آن ها بیشتر است.

جلوگیری از چسبندگی رحم

در صورتی که جراحی لازم است متخصص زنان خوب باید به عنوان یک جراح تکنیک عمل را رعایت کند و از دستکاری بیش از اندازه خودداری کند.
خون و مایعات اضافه داخل شکم نماند و شکم قبل از این که بسته شود کامل شسته شود.
در صورتی که لاپاراسکوپی انجام شود ،خیلی بهتر است و میزان چسبندگی رحم پایین می آید.
یک سری مواد وجود دارد که قبل از اینکه بخواهیم شکم را ببندیم این موارد را روی احشا داخلی می ریزیم که باعث می شود میزان چسبندگی کاهش یابد.
مراقب عفونت های لگنی باشیم و در صورت هر گونه عفونتی بیمار باید سریعاً درمان شود.
بیماری آندومتریوز که یک بیماری ژنتیکی است که به تدریج از سن بلوغ شروع می شود و در عرض چند سال آینده منجر به چسبندگی ها می شود.

علائم چسبندگی چیست ؟

علائم بستگی به این دارد که چسبندگی در چه منطقه ای ایجاد شده است می تواند باعث درد شود
اگر در ناحیه لگن و بر روی لوله های رحمی و تخمدان ها باشد می تواند نازایی ایجاد کند.
اگر در منطقه مثانه باشد می تواند مشکل مثانه ایجاد کند
اما به طور کل می توانیم بگوییم که شایع ترین علامت درد، نازایی و در مواردی که چسبندگی روی روده ها است می تواند منجر به نفخ شکم و یا انسداد روده که تنها به علت چسبندگی روی لوپ های روده دیده شده است باشد.

تشخیص چسبندگی رحم

تشخیص چسبندگی رحم واقعاً سخت است و ما نمی توانیم روی سونوگرافی و سی تی اسکن به طور یقین بگوییم چسبندگی وجود دارد یا خیر ؟

البته چسبندگی های شدید که داخل لگن وپشت روده ها ایجاد می شود در بعضی موارد با سونوگرافی که توسط افراد خیلی ماهر انجام می شود و تو این زمینه تبحر لازم را داشته باشند تا حدودی می توانند تشخیص داده شود ولی تشخیص قطعی و صد در صد نداریم و می توانیم با علائم بالینی بیمار حدس به چسبندگی داده شود و بر اساس سوابق بیمار ما می توانیم حدس بزنیم که احتمال چسبندگی داخل لگن وجود دارد.

چسبندگی رحم، باعث بروز چه اختلالاتی در بدن می‌شود؟

چسبندگی داخل رحم یک عارضۀ جدی است، که گاهی برای درمان مجبور به جراحی نیز می‌شویم. عوارضی که این بیماری برای بدن ایجاد می‌کند، عبارتند از:

نازایی
سقط مکرر جنین
درد لگن
دیسمنوره یا دوره‌های قاعدگی دردناک
احتما ابتلا به آندومتریوز
ایجاد محدودیت رشد برای جنین درون رحم
افزایش اختلالات لانه‌گزینی جفت در حاملگی‌های بعدی

درمان

به‌طور کلی از «هیستروسکوپ» برای از بین بردن چسبندگی داخل رحمی استفاده می‌شود، اگرچه هنوز داده‌های زیادی وجود ندارد که اثبات کند، درمان از طریق هیستروسکوپ باعث کاهش احتمال سقط جنین می‌شود.

«لاپاروسکوپی» نیز ممکن است برای دیدن سطح رحم انجام می‌شود. سونوگرافی با وضوح بالا به‌ویژه در ترکیب با هیستروسکوپی می‌تواند مفید باشد. در موارد شدید، ممکن است از روش‌های متعددی برای درمان موفقیت‌آمیز چسبندگی رحم استفاده شود. علاوه‌بر این، پزشک ممکن است برای جلوگیری از چسبندگی مجدد، داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی تجویز کند و گاهی اوقات جراح نیز به بیمار توصیه می‌کند که یک سوند پلاستیکی ساختاری را درون رحم برای چند روز یا حتی چند هفته نگه دارد، تا زمانی که بهبود کامل حاصل شود.

دکتر گیتی قیاسی

دکتر گیتی قیاسی

متخصص زنان، زایمان و لاپاراسکوپی بورد تخصصی جراحی زنان، زایمان و نازایی از دانشگاه علوم پزشکی تبریز – موفق به کسب تمامی گواهیهای مرکز آموزش لاپاراسکوپی دانشگاه تهران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×
تلگرام
ارتباط مستقیم با دکتر گیتی قیاسی