تعریف و علائم چسبندگی لگن
اندومتریوز شایع ترین علت چسبندگی در حفره های لگن و شکم برای زنان است. قبل از آن ، بیماری التهابی لگنی (PID) شایعترین علت چسبندگی به حساب می آید. در اندومتریوز، در مقایسه با چسبندگی های معمولی ناشی از جراحی مکرر که فقط شامل نوارهای فیبری است، بافتهای اطراف ممکن است تحریک شوند و در نهایت موجب زخمی شدن بافت و زخمهای فیبرمانند و چسبندگی گردد که شامل غدد اندومتریوز، استروما و التهاب است. این بافت میتواند در تمام بافتهای بدن به جز طحال بهوجود آید، ولی رایجترین محل پدیدآمدن آن، لگن است که در این قسمت هم، تخمدانها بیشتر گرفتار اندومتریوز میشوند. شایعترین شکل چسبندگی اندومتریوز می تواند سبب ایجاد تخریب درون تخمدانها، لوله های فالوپ، رحم، روده کوچک و عناصر بین روده، رکتوم و بخش رکتو واژینال شود. این چسبندگی می تواند فضای بین دو اندام متمایز را ایجاد کند، تا با بافت اسکار و آنزیم های التهابی پر شود و در نهایت باعث درد در ناحیه لگن و شکم شود. به همین علت تعریف چسبندگی به صورت هرچه واضحتر مهم است و در اینجا نقش آنها در توسعه اندومتریوز را مشخص کنیم و گزینه های درمانی برای بیماران که از چسبندگی اندومتریوز رنج می برند، مورد بحث قرار می دهیم.
این را هم بخوانید: درمان چسندگی لگن
آنها چه هستند؟
چسبندگی ها به صورت بافتهای اسکار و نوارهای فیبری مانند هستند. به طور معمول این بافت ها به شکل نوارهای فیبری ضخیم رخ می دهد، اما می تواند به صورت ورقه های نازک نیز پدید آید.
علائم چسبندگی لگن چه هستند؟
علایم چسبندگی لگن بسته به شدت آن و جای شکل گیری در بدن متفاوت است. با این حال، پزشکان معمولا با پدیدار شدن علائم بیشتر به دنبال بیماری که سبب چسبندگی شده است می روند تا خود چسبندگی. به همین دلیل منجر به اشتباه در تشخیص یا درمان ناکارآمد می شوند. شایع ترین علامت جهانی که چسبندگی ایجاد می کند درد در لگن است. این اتفاق این دلیل رخ می دهد که چسبندگی با توجه به ماهیت “چسبناک” بودنش، باعث ایجاد همپوشانی و فشار روی اعصاب و بافت خاص درون منطقه می شود. علائم دیگربسته به محل توسعه چسبندگی متفاوت است و عبارتند از:
بالای کبد، شامل دیافراگم (غشای زیر ریه ها): درد پس از نفس عمیق.
روده: تحریکات دردناک روده، گرفتگی های رحمی، یبوست، اسهال، گاز، نفخ، تهوع، استفراغ، کاهش اشتها، کاهش وزن، مشکل در دفع
واژن و رحم: مقاربت دردناک یا قاعدگی دردناک.
هرعضو از بدن: بدون علائم. به یاد داشته باشید، همه چسبندگی ها باعث درد نمی شوند و همه دردها هم ناشی از چسبندگی نیست.
برای درمان چه اقداماتی انجام می شود؟
وسیله ای داخل رحم قرار داده می شود تا این چسبندگی ها آزاد شود و سپس هورمون جایگذاری می شود تا مجددا چسبندگی ایجاد نشود. درمان این عارضه صددرصد نیست ولی روش های درمانی از جمله روشی که ذکر شد روش های خوبی هستند. که با روش های کمکی دیگر به کار گرفته می شود یک تا ۲ ماه برای ترمیم زمان لازم است تا بیمار قاعدگی اش از سر گرفته شود و بافت داخل رحم خود را ترمیم کند. اگر با این شیوه درمان صورت بگیرد معمولا بازگشت اتفاق نمی افتد و مشکلی پیش نخواهد آمد. ولی بهتر است که اصلا نگذاریم این چسبندگی به وجود بیاید و درواقع پیشگیری از آن بهترین اقدام است.
درمان چسبندگی های لگنی
با روش هیستروسکوپی که یک روش آندوسکوپی تشخیصی داخل رحمی است تحت شرایط بیهوشی عمومی و با وسیله تلسکوپ مانندی که از طریق دهانه رحم وارد حفره میشود، رحم از نظر وجود انواع چسبندگیی های داخل رحمی بررسی میشود. این روش همچنین کاربرد درمانی دارد. با هیستروسکوپی از بین بردن چسبندگیها، برداشتن پولیپ رحم و انجام بیوپسیهای متعدد میسر میشود. همچنین با روش هیستروسونوگرافی، بازبودن یا انسداد لولههای رحمی مورد بررسی قرار میگیرد. در این روش هم با قراردادن لوله باریکی در دهانه لوله رحم و تزریق سرم نرمال سالین و همزمان انجام سونوگرافی میتوان از عبور مایع از لولههای رحمی و رها شدن آنها در حفره لگن که دلیل بازبودن لولههاست اطلاع حاصل کرد.اگر چسبندگی در اطراف لوله باشد با عمل جراحی یا لاپاراسکوپی میتوان آن را باز کرد.
برخی خانمها بعد از باز کردن چسبندگیها باردار میشوند. کسانی که چسبندگی اطراف و داخل لوله دارند و دچار آندومتریوز میشوند، در معرض بارداری خارج رحمی به خصوص بارداری داخل لولههای رحمی هستند که یکی از اورژانسهای مامایی است و خطراتی ایجاد میکند.
دکتر گیتی قیاسی جراح زیبایی زنان با به کار گیری تکنیک های پیشرفته و روز دنیا و دستگاه های مجهز به اقدام به درمان انواع بیماری های زنان می کنند. شما عزیزان می توانید برای مشاوره و تعیین وقت قبلی از دکتر گیتی قیاسی متخصص زنان و زایمان ، با شماره 02188193964 و پیج اینستاگرام ایشان ارتباط برقرار کنید.