جستجو کردن
بستن این جعبه جستجو.
دکتر گیتی قیاسی

درد مزمن لگنی

درد مزمن لگن در زنان

درد مزمن لگن درد در ناحیه زیر شکم و بین باسن است که شش ماه یا بیشتر طول بکشد. درد مزمن لگن می تواند دلایل مختلفی داشته باشد و یا نشانه بیماری دیگری باشد. اگر درد مزمن لگن در زنان ناشی از مشکل پزشکی دیگری باشد، درمان بیماری زمینه ای برای از بین بردن درد کافی خواهد بود.با این وجود، در بسیاری موارد، علت واحدی برای درد مزمن لگن وجود ندارد.در این صورت، هدف از درمان کاهش درد و بهبود علائم می باشد.

این را هم بخوانید: درمان چسندگی لگن

علائم درد مزمن لگن در زنان

پزشک از بیمار می خواهد ناحیه درد را مشخص کند. فرد به جای اینکه به یک نقطه واحدی اشاره کند، کل ناحیه لگن خود را نشان می دهد. حتی درد مزمن لگن خود را به یک یا چند روش زیر شرح می دهد:

درد شدید و مداوم
درد متناوب
دردهای تند یا گرفتگی
فشار یا سنگینی در اعماق لگن
درد هنگام مقاربت
درد هنگام دفع مدفوع یا ادرار کردن
درد هنگام نشستن طولانی مدت طولانی
درد احتمال دارد بعد از ایستادن طولانی مدت تشدید شود و هنگام خوابیدن و دراز کشیدن بهتر شود. درد ممکن است خفیف باشد و یا آنقدر شدید شود که نتواند، بخوابد و یا ورزش کند.اگر درد لگن، زندگی روزمره را مختل کرده یا علائم بدتر شد، باید به پزشک مراجعه کرد.

علت درد مزمن لگن در زنان

درد مزمن لگن یک بیماری پیچیده است که علل مختلفی دارد. بعضی اوقات ممکن است یک اختلال به تنهایی، علت بیماری شناخته شود.اما در موارد دیگر، درد ممکن است ناشی از چندین بیماری پزشکی باشد. به عنوان مثال، ممکن است یک زن همزمان مبتلا به آندومتریوز و سیستیت بینابینی باشد.

 

درد مزمن لگن
درد مزمن لگن

 

سایر علل درد مزمن لگن

آندومتریوز

آندومتریوز، شرایطی است که در آن بافت حاصل از لایه رحم در خارج از رحم رشد می کند.در آندومتریوز، بافت آندومتر عملکرد طبیعی دارد اما در هر سیکل قاعدگی، ضخیم شده و باعث خونریزی می گردد. چون بافت نمی تواند از بدن خارج شود، به دام می افتد. هنگامی که آندومتریوز تخمدان ها را درگیر می کند، کیست هایی به نام آندومتریوما تشکیل می شوند. آندومتریوز باعث ایجاد بافت همبند و چسبندگی بافت های اندام لگن به یکدیگر شود.

مشکلات اسکلتی-عضلانی

شرایطی که بر استخوان ها، مفاصل و سیستم اسکلتی عضلانی تأثیر می گذارد می تواند منجر به بازگشت درد لگن شود.

بیماری التهابی مزمن لگن

در بیماری التهابی مزمن لگن، یک عفونت طولانی مدت، که اغلب از طریق رابطه جنسی منتقل می شود، باعث ایجاد جای زخم در اندام های لگن می شود.

بقایای تخمدان

پس از برداشتن رحم، تخمدان ها و لوله های فالوپ، ممکن است یک قطعه کوچک از تخمدان به طور تصادفی در داخل بدن باقی بماند و بعداً باعث تشکیل کیست دردناک شود.

فیبروم

رشد غیر سرطانی رحم ممکن است باعث فشار یا احساس سنگینی در قسمت تحتانی شکم شود. آن ها به ندرت باعث درد شدید می شوند مگر اینکه خون به آن ها نرسد و باعث مرگ سلول های غیرسرطانی (دژنراسیون) در رحم شوند.

سندرم روده تحریک پذیر

علائم مرتبط با سندرم روده تحریک پذیر-نفخ، یبوست یا اسهال می تواند منبع درد و فشار لگن باشد.

سندرم مثانه دردناک (سیستیت بینابینی)

این حالت با درد مکرر در مثانه و نیاز مکرر به ادرار کردن همراه است. ممکن است با پر شدن مثانه، درد لگن ایجاد شود و بعد از خالی کردن مثانه، به طور موقت درد بهبود یابد.

سندرم احتقان لگن

برخی پزشکان معتقدند که رگ های بزرگ شده واریسی در اطراف رحم و تخمدان می تواند منجر به درد لگن شود. با این حال، پزشکان دیگر این نظریه را قبول ندارند، زیرا بیشتر زنان مبتلا به رگ های بزرگ شده در لگن هیچ دردی را تجربه نکرده اند.

اختلالات روان پزشکی

افسردگی، استرس مزمن یا سابقه سوء استفاده جنسی یا جسمی احتمال دارد خطر ابتلا به درد مزمن لگن را افزایش دهد. پریشانی عاطفی درد را بدتر می کند و زندگی با درد مزمن به پریشانی عاطفی کمک می کند. این دو عامل اغلب به یک چرخه متناوب تبدیل می شوند.

تشخیص درد مزمن لگن در زنان

برای تشخیص اینکه چه چیزی باعث درد مزمن لگن شما می شود پزشک سوالاتی در مورد علائم و تاریخچه درد، سابقه سلامتی و خانوادگی شما می پرسد.آزمایشات بالینی که پزشک ممکن است توصیه کند، عبارتند از:

بررسی و معاینه لگن

می تواند علائم عفونت، رشد غیرطبیعی یا عضلات تنش لگن را نشان دهد. پزشک مناطقی که به درد حساسیت نشان می دهد را بررسی می کند.

آزمایشات

در طول معاینه لگن، پزشک ممکن است آزمایشاتی برای بررسی عفونت ها، مانند کلامیدیا یا سوزاک تجویز کند. علاوه بر آن آزمایش خون را برای بررسی تعداد سلول های خونی و آزمایش ادرار بمنظور تشخیص عفونت ادراری انجام می دهد.

سونوگرافی

سونوگرافی، برای تشخیص توده ها یا کیست در تخمدان ها، رحم یا لوله های فالوپ استفاده می شود.

سایر تست های تصویر برداری

پزشک ممکن است اشعه ایکس شکمی، اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT) یا تصویربرداری از رزونانس مغناطیسی(MRI) را برای کمک به تشخیص ساختارها یا رشد غیر طبیعی آن ها توصیه کند.

لاپاروسکوپی

لاپاروسکوپی به پزشک اجازه می دهد اندام های لگن را مشاهده کرده و برای تشخیص بافت های غیر طبیعی یا علائم عفونت آن را بررسی کند. لاپاروسکوپی، به ویژه در تشخیص آندومتریوز و بیماری التهابی مزمن لگن مفید است.

 

درد مزمن لگن
درد مزمن لگن

 

آیا تستی جهت تشخیص درد لگنی وجود دارد؟

جهت تشخیص دردهای لگنی، متخصص زنان معاینه لگنی را تجویز می کند. آزمایش خون و ادرار نیز به تشخیص منبع درد کمک می کنند. بسته به وضعیت، تست های تشخیصی زیر نیز تجویز می شو د:

اولتراسوند. در این تست با استفاده از امواج صوتی، تصاویری از ارگان های داخلی بدست می آید. از این تست در تشخیص کیست ها، توده های غیر طبیعی و یا سایر اختلالات استفاده می شود.

لاپاراسکوپی. این تست در اتاق عمل و از طریق ایجاد برشی کوچک در نزدیکی شکم و وارد کردن لوله ای به نام لاپاراسکوپ انجام می شود. با انجام این تست، علت و منبع بروز درد مشخص خواهد شد.

 

آیا لازم است برای درد لگنی به پزشک مراجعه کنیم؟

درد لگنی می تواند از مشکلات متنوعی ناشی شود و به همین دلیل نمی توان مشکل خاصی را به طور قطع و بدون معاینه به عنوان علت آن بیان کرد. به همین دلیل است که اگر به پزشک مراجعه کنید، با توجه به سایر ویژگی های شما نیز موارد زیر:

· سن

· جنسیت

· سوابق بیماری

· سابقه ژنتیکی

· محل دقیق درد

· نوع درد

و سایر نکات، درخواست آزمایش های مختلف از جمله تصویر برداری Xray ، MRI ، سی تی اسکن یا تصویر برداری با استفاده از امواج فرا صوت یا التراسوند که همان سونوگرافی است را به همراه برخی از آزمایشات خون برای شما صادر کند.

فراموش نکنید که ایجاد ناگهانی درد لگنی شدید، می تواند نشانه ای از یک مشکل جدی و یک فوریت پزشکی باشد. به همین دلیل، چنانجه این مشکل برای شما یا یکی از نزدیکانتان به وجود آمده است، باید بدون درنگ برای کشف علت به پزشک مراجعه نمایید. فراموش نکنید که مانند هر بیماری دیگری، در مشکلات و دردهای لگنی نیز، تعلل در مراجعه به پزشک می تواند به مشکلات جدی تر در آینده ختم شود.

دکتر گیتی قیاسی

دکتر گیتی قیاسی

متخصص زنان، زایمان و لاپاراسکوپی بورد تخصصی جراحی زنان، زایمان و نازایی از دانشگاه علوم پزشکی تبریز – موفق به کسب تمامی گواهیهای مرکز آموزش لاپاراسکوپی دانشگاه تهران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×
تلگرام
ارتباط مستقیم با دکتر گیتی قیاسی