لوگو دکتر گیتی قیاسی
Search
Close this search box.
دکتر گیتی قیاسی

علت بوجود آمدن چسبندگی رحم در خانم ها چیست؟

رحم به‌عنوان یکی از اجزای مهم دستگاه تناسلی زنانه که تخمدان‌ها را دربر گرفته، نقش مهمی در باروری زنان ایفا می‌کند و کوچک‌ترین نقصانی در این اندام، احتمال ناباروری را برای آنها به‌بار می‌آورد. ایجاد هر گونه آسیب، زخم یا عفونتی در داخل دیواره رحم می‌تواند بهانه‌ای برای آغاز چسبندگی رحمی باشد. به عبارتی، چسبندگی رحم به موقعیتی اطلاق می‌شود که در بافت دیواره پوششی رحم زخم‌هایی ایجاد می‌شود.

این را هم بخوانید: درمان کیست تخمدان

چسبندگی رحم چیست؟

هنگامی که بافت اسکار بین دیواره های داخلی رحم ایجاد می شود ، چسبندگی رحمی (سندرم آشرمن) ایجاد می شود. چسبندگی رحم اغلب بعد از زخم در حفره رحم مانند اتساع و کورتاژ (D&C) اتفاق می افتد که برای ختم حاملگی یا سقط جنین، خونریزی بیش از حد رحم بعد از زایمان یا سایر شرایط ژنتیکی ایجاد می شود. دلایل دیگر ممکن است مربوط به جراحی های سرپایی باشد که بافت هایی مانند پولیپ یا فیبروم یا اندومتریت (عفونت لایه رحم) را از بین می برد. چسبندگی رحم شرایط متفاوتی نسبت به فیبرومهای رحمی یا پولیپهای آندومتر دارد و به طور متفاوتی درمان می شود.

علائم چسبندگی رحم

ممکن است زنان مبتلا به چسبندگی رحم هیچ علامتی را تجربه نکنند و برخی از خانمها فقط ممکن است چرخه قاعدگی نامنظم ، سبک یا نداشتن قاعدگی را تجربه کنند. از مهمترین اثرات چسبندگی رحم می توان به عدم توانایی در بارداری یا سقط مکرر اشاره کرد. در موارد نادرتر ، ممکن است جریان قاعدگی توسط چسبندگی ها مسدود شود و باعث درد لگن یا دیسمنوره (دوره های قاعدگی دردناک) شود.

چه عواملی باعث چسبندگی رحم می شود؟

جای زخم از عمل جراحی رحم مانند اتساع و کورتاژ (D&C). (این علت بیش از 90٪ از IUA است.)

جای زخم بعد از عمل سزارین یا از بخیه هایی که برای جلوگیری از خونریزی استفاده می شود.

آندومتریوز

عفونت اندام های تولید مثل

پرتودرمانی

 

علت بوجود امدن چسبندگی رحم
علت بوجود امدن چسبندگی رحم

 

راههای تشخیص چسبندگی رحم

چسبندگی رحم معمولاً با یک روش اشعه ایکس بنام هیستروسالپنگوگرام (HSG) تشخیص داده می شود که از یک سوند کوچک که در دهانه رحم قرار گرفته است برای پمپ کردن رنگ داخل رحم برای مشاهده استفاده می کند. سونوگرافی شور ، جایی که یک محلول شور در داخل حفره رحم وارد شده و سونوگرافی انجام می شود ، می تواند چسبندگی را نیز تشخیص دهد. همچنین هیستروسکوپی می تواند چسبندگی داخل رحمی را تشخیص داد.

درمان چسبندگی رحم

به طور کلی از هیستروسکوپ برای از بین بردن چسبندگی داخل رحمی استفاده می شود ، اگرچه هنوز داده های زیادی وجود ندارد که اثبات این روند احتمال سقط جنین را کاهش می دهد. لاپاروسکوپی نیز ممکن است برای دیدن سطح رحم انجام شود تا از سوراخ شدن آن در حین هیستروسکوپی جلوگیری شود. سونوگرافی با وضوح بالا به ویژه در ترکیب با هیستروسکوپی مفید است و همچنین می تواند برای جلوگیری از سوراخ شدن رحم استفاده شود.

چه عواملی می تواند ضمینه را برای چسبندگی فراهم کند؟

عوامل زیادی می تواند باعث این چسبندگی ها شود عبارتند از:

عفونت

یکی از عواملی که باعث چسبندگی و انسداد لوله های رحمی می شوند عفونت است. عفونت به واسطه میکروب های مختلف می تواند باعث التهاب لوله ها شود و افرادی که مبتلا به عفونت های مکرر و شدید لوله های رحمی می شوند و به موقع مراجعه به پزشک ندارند و تحت درمان نیز قرار نمی گیرند،ممکن است دچار چسبندگی و به دنبال آن نازایی شوند.

جراحی ها

یکی دیگر از عواملی که می تواند باعث چسبندگی لوله ها شود، جراحی ها هستند. از شایع ترین جراحی ها می توان آپاندیس را نام برد.یکی دیگر از جراحی هایی که ممکن است باعث چسبندگی شود جراحی کیست تخمدان ، فیبروم رحمی و جراحی هایی است که داخل لگن انجام می شوند.در این موارد باید با انتخاب صحیح بیمار و اجرای تکنیک های مناسب جراحی و تجویز آنتی بیوتیک به میزان کافی از بروز عفونت و چسبندگی جلوگیری کرد.

بیماری آندومتریوز

از علل دیگر بروز چسبندگی که امروزه یکی از بیماری های شایع در سراسر دنیا میان زنان است، ودر ایران هم میزان شیوع آن افزایش یافته بیماری آندومتریوز است.با بالا رفتن سن ازدواج و عدم تمایل به بارداری احتمال این بیماری افزایش می یابد.ابتلا به چنین بیماری می تواند از عوامل مهم چسبندگی و نازایی باشد. در آندومتریوز، بافت مشابه پوشش داخلی رحم در نقاطی غیر معمول در قسمت پایینی شکم ظاهر می شود .

آیا عمل سزارین هم می تواند باعث چسبندگی لوله های رحمی شود ؟

زایمان سزارین هم به عنوان یک عمل جراحی نیز می تواند چنین عارضه ای را داشته باشد.در برخی از خانم ها بعد از یک بار سزارین چسبندگی های شکمی دیده می شود، اما چسبندگی های شکمی کمتر در محل لوله های رحمی است و بیشتر در قسمت مثانه دیده می شود.اما اگر روش سزارین به صورت اصولی و صحیح انجام شود ،این مشکل به وجود نمی آید.

چسبندگی های لوله رحمی چه علائمی دارند؟

انسداد رحمی به ندرت موجب بروز علائم می‌گردد. یک نوع خاص انسداد لوله رحمی که هیدروسالپنکس نامیده می‌شود، ممکن است موجب درد پایین شکم و ترشحات غیرطبیعی واژن شود، اما همه زنان دچار این علائم نمی‌شوند.

در کل ممکن است علایمی مانند دردهای لگنی‌ هنگام‌ عادت‌ ماهانه‌، خصوصا روزهای‌ آخر،درد هنگام‌ مقاربت‌ جنسی‌، لکه‌بینی‌ قبل‌ از عادت‌ ماهانه‌، گاهی‌ وجود خون‌ در ادرار یا مدفوع‌، کمردرد و درد همراه‌ با انقباضات‌ روده‌ای‌ و نازایی‌ وجود داشته باشند.

دکتر گیتی قیاسی

دکتر گیتی قیاسی

متخصص زنان، زایمان و لاپاراسکوپی بورد تخصصی جراحی زنان، زایمان و نازایی از دانشگاه علوم پزشکی تبریز – موفق به کسب تمامی گواهیهای مرکز آموزش لاپاراسکوپی دانشگاه تهران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست محتوا
×
تلگرام
ارتباط مستقیم با دکتر گیتی قیاسی