لوگو دکتر گیتی قیاسی
Search
Close this search box.
دکتر گیتی قیاسی

چگونگی بستن لوله های رحمی در بانوان

اگر قصد بارداری مجدد ندارید، توبکتومی یا بستن لوله های فالوپ در زنان از مواردی است که به ذهن شما خطور می کند. 27% زنان آمریکایی از روش بستن لوله ها برای جلوگیری از باروری استفاده می کنند.

این را هم بخوانید : بستن لوله های رحمی با دکتر گیتی قیاسی

هنوز روش قطعی برای جلوگیری از بارداری شناخته نشده است. حتی بسیاری زنان پس از بستن لوله ها نیز استرس دارند که شاید مجددا باردار شوند.

جراحی بستن لوله های رحم چگونه است؟

چگونگی بستن لوله های رحمی
چگونگی بستن لوله های رحمی

پزشک لوله فالوپ را برش زده و کوتاه خواهد کرد، بخیه می زند یا در غیر این مسیر لوله را می بندد تا از حرکت و نفوذ اسپرم جلوگیری شود. ممکن است قسمتی یا همه لوله برداشته شود. جراح برای دسترسی به لوله ها، دو تا سه سانتی متر زیر ناف را برش می دهد. یا روش لاپروسکوپی را انتخاب می کند این روش نیز با چند ابزار نازک انجام می شود، که برش نیم سانتی متری ایجاد می کند.

روش جدیدتری به نام اشور (Essure) گزارش شده است. در این تکنولوژی پزشک یک فنر بسیار نازک در بین مهبل و در لوله های فالوپ وارد می کند که این مسیر را مسدود می کند.

انواع روش های جراحی برای بستن لوله های رحم

روش های متعددی برای انجام این کار وجود دارد که در آنها ممکن است لوله های فالوپ بریده، سوزانده و یا با وسیله یک حلقه، نوار یا کلیپس بسته شوند و به صورت بیهوشی عمومی یا بی حسی موضعی و توسط متخصصین به صورت سرپایی و یا با بستری شدن یک روزه قابل انجام است. که هر کدام دارای مزایا و معایبی می باشند که فرد با مشورت و مشاوره با متخصص می تواند بهترین روش را انتخاب کند.
به طور کلی روش هایی که مورد استفاده قرار می گیرند عبارتند از:
1. لاپاراسکوپی
2. مینی لاپاراتومی
3. هیستروسکوپی
4. هیسترکتومی
5. لاپاروتومی
6. کولدوسکوپی

امروزه دو روش اول نسبت به بقیه روش ها بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند.
بسته به نوع انتخاب عمل ممکن است مدت زمان آن نیم ساعت تا چند ساعت طول بکشد و همچنین فرد ممکن است پس از چند ساعت و یا یک روز بستری، مرخص شود.

مراحل جراحی

چگونگی بستن لوله های رحمی

چگونگی بستن لوله های رحمی
چگونگی بستن لوله های رحمی

معمولا این جراحی در دوره نقاهت بعد از زایمان طبیعی توسط برش شکم یا همزمان با عمل سزارین و استفاده از برشی که برای زایمان ایجاد شده، انجام می شود. همچنین می تواند در یک زمان اختیاری توسط زن، با بی هوشی عمومی و به وسیله دستگاهی به نام لاپاروسکوپ انجام شود.

جراحی توسط لاپاروسکوپ، به این شکل است که با یک سوزن شکم شما را شکاف می دهند. سپس با استفاده از گاز، شکم شما را باد می کنند. بعد از آن لاپاروسکوپ را وارد بدن شما می کنند و جراحی را انجام می دهند. لاپاروسکوپ یک لوله مجهز به دوربین و لامپ است که جراح به کمک آن عمل می کند. البته ممکن است برای ورود وسایل جراحی به بدن، شکاف دیگری نیز در بدن ایجاد کنند.

وازکتومی اقدامی بسیار راحت تر از توبکتومی

اگر شما و همسرتان قصد بچه دار شدن ندارید و به فکر بستن لوله در زن هستید، به شما پیشنهاد می کنیم که راه بسیار ساده تر و کم عارضه تر، وازکتومی در مردان را انتخاب کنید. وازکتومی عمل جراحی و برداشتن مجرای ناقل منی برای عقیم کردن است. این کار در ضمن، خطر سرطان پروستات را پایین می آورد. متخصصان به دلایل زیر، وازکتومی را به جای توبکتومی ترجیح می دهند:
وازکتومی بسیار کم خطر است. آلت تناسلی مردان در خارج قرار دارد و نیاز به شکافتن شکم مثل زنان نیست. همین طور در وازکتومی، نیاز به بیهوشی عمومی برای عمل نیست. وازکتومی ارزان تر و موثرتر از بستن لوله ها در زنان است.

مزایای بستن لوله های رحم

بستن لوله های فالوپ نسبت به دیگر روشهای پیشگیری از بارداری مزایای خاص خود را دارد. از مهم ترین مزایای این روش پیشگیری از بارداری می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • یک روش پیشگیری دائمی از بارداری می باشد.
  • تاثیر آن بعد از عمل سریع می باشد.
  • به مراقبت های روزانه نیاز ندارد.
  • در فعالیت های جنسی فرد اختلال ایجاد نمی کند.
  • عدم ایجاد عارضه خاص برای سلامتی فرد در دراز مدت.
  • میزان ابتلا به سرطان تخمدان را کاهش می دهد.
  • روشی ارزان است.

معایب بستن لوله های رحم

  • نیاز به عمل جراحی دارد.
  • در صورت نیاز به برگشت باروری، عمل برگشتی پرهزینه و دشوار خواهد بود.
  • از انتقال بیماری های جنسی و عفونی جلوگیری نمی کند.

امکان حاملگي مجدد در صورت باز نمودن لوله ها

بست لوله هاي رحمي را معمولا به عنوان يک روش دائمي در جلوگيري از حاملگي در نظر مي گيرند . با اين حال در بعضي از موارد مي توان دوباره اقدام به باز نمودن لوله رحم نمود ، هر چند که اين ، روش مشکل و گراني مي باشد.

دکتر گیتی قیاسی

دکتر گیتی قیاسی

متخصص زنان، زایمان و لاپاراسکوپی بورد تخصصی جراحی زنان، زایمان و نازایی از دانشگاه علوم پزشکی تبریز – موفق به کسب تمامی گواهیهای مرکز آموزش لاپاراسکوپی دانشگاه تهران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست محتوا