iui برای تعیین جنسیت
امروزه بسیاری از زوجین به دلایل مختلفی تمایل به دانستن جنسیت فرزند خود پیش از بارداری دارند و برای این منظور باید از روش های کمک باروری مانند IVF و IUI استفاده کنند. در این بین، تعیین جنسیت با ای وی اف و با استفاده از روش PGD دارای دقت بیشتری می باشد، اما امکان تعیین جنسیت با ای یو ای نیز وجود دارد و در حال حاضر بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. از جمله دلایل تعیین جنسیت با ای یو ای می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ایجاد توازن در خانواده: ممکن است بعضی از والدین دارای یک یا چند فرزند از یک جنس باشند و تمایل داشته باشند که جنسیت فرزند بعدی را مشخص کنند. تعیین جنسیت به این زوجین کمک می کند تا بتوانند در خانواده خود توازن ایجاد کنند. برخی از افراد نیز به دلایل اجتماعی و اقتصادی ترجیح می دهند که یک فرزند با جنسیت خاص داشته باشند.
- جلوگیری از انتقال برخی از بیماری های ژنتیکی: برخی از زوجین بیماری های ژنتیکی خاصی دارند که نمی خواهند این بیماری به فرزندان آنها منتقل شود. به طور مثال بیماری های هموفیلی یا دیستروفی عضلانی از جمله بیماری هایی هستند که با جنسیت مرتبط اند و بیشتر بر روی فرزند پسر تاثیر می گذارند. بنابراین ممکن است این زوجین تصمیم بگیرند که به وسیله تعیین جنسیت با ای یو ای، جنین دختر را انتخاب نمایند.
نحوه تعیین جنسیت:
به طور کلی در یک بارداری طبیعی احتمال دختر یا پسر شدن جنین، 50 درصد است. سلول های جنسی زنان دارای کروموزوم های XX و سلول های جنسی مردان دارای کروموزوم های XY هستند؛ بنابراین پدر می تواند کروموزوم X یا کروموزوم Y را به جنین انتقال دهد. اگر اسپرمی که حاوی کروموزوم X است تخمک را بارور کند، جنسیت جنین دختر خواهد بود و چنانچه اسپرم حاوی کروموزومY تخمک را بارور کند، جنسیت جنین پسر می شود. یکی از روش های تعیین جنسیت جنین، استفاده از روش کمک باروری ای یو ای (IUI) است.
تعیین جنسیت در آزمایشگاه
روش آی یو آی و همچنین آی وی اف هر دو دو روش درمان ناباروری اند که افراد به دلایل مشکلاتی که جهت باروری دارند با تشخیص پزشک یکی از این دو روش را انتخاب می نمایند. امکان تعیین جنسیت در هر دو روش ناباروری وجود دارد اما درصد موفقیت آن ها با یکدیگر متفاوت می باشد. درصد موفقیت تعیین جنسیت با آی یو آی ۶۰ تا ۷۰ درصد متغیر است و احتمال وجود سی درصد خطا وجود خواهد داشت. در صورتی که تعیین جنسیت با آی وی اف نزدیک به صددرصد می باشد.
iui برای تعیین جنسیت (میکروسورت –Microsort):
در واقع روش میکروسورت (Microsort) یک روش جداسازی اسپرم است و مبتنی بر تفاوت ماده ژنتیکی موجود در اسپرم می باشد. میکروسورت همان ای یو ای است و تنها تفاوت آن با IUI، مرحله مرتب سازی اسپرم می باشد. طی این فرآیند، نمونه اسپرم در دستگاه سانتریفیوژ قرار داده می شود و از آنجا که اسپرم های حاوی کرموزوم X وزن بیشتری دارند در نتیجه به سمت پایین حرکت می کنند و به این ترتیب اسپرم های X از اسپرم های Y جدا می شوند.
همچنین اسپرم ها از مایع منی جدا می شوند تا اسپرم های نامنظم و غیر طبیعی حذف گردند. پس از اتمام این فرآیند، احتمالا نمونه حاصله می تواند سبب بارداری شود و در عین حال شانس تعیین جنسیت نیز افزایش می یابد. پس از شستشوی اسپرم، می توان اسپرم را با روش تلقیح درون رحمی یا ای یو ای (IUI) وارد رحم نمود، بنابراین تعیین جنسیت با ای یو ای نیز امکان پذیر است. عمل شستشوی اسپرم بیش از 30 سال است که در کلینیک های درمان ناباروری انجام می شود اما در حال حاضر تکنیک IVF به همراه روش PGD، تنها راه قابل اعتماد برای تعیین جنسیت پیش از لانه گزینی جنین می باشد.
میکروسورت یا تعیین جنسیت با ای یو ای روش مناسبی برای مشخص نمودن جنسیت جنین در افرادی می باشد که تمایل ندارد برای تعیین جنسیت جنین از روش IVF استفاده کنند. از مزایای تعیین جنسیت با ای یو ای می توان به کمتر تهاجمی بودن و کم هزینه بودن آن اشاره کرد.
میزان موفقیت بارداری با ای یو ای:
میزان موفقیت روش IUI کمتر از میزان موفقیت ivf است. به طور کلی میزان موفقیت IUI برای بارداری در افراد جوان، 30 تا 32 درصد است. اما گاهی به دلیل کم تهاجمی بودن و ارزان تر بودن IUI، بیماران از این روش استفاده می کنند، اگرچه در بیشتر مواقع ترجیح بر استفاده از روش IVF است.
احتمال تشکیل جنین دختر و پسر در روش ای یو ای چقدر است؟
دقت تعیین جنسیت با روش ای یو ای برای جنین های دختر 90 درصد و دقت تعیین جنسیت جنین پسر در این روش 75 درصد است. بنابراین اگر فردی تمایل به فرزند دختر داشته باشد و به وسیله تعیین جنسیت با IUI باردار شود، 90 درصد احتمال دارد که جنین او دختر باشد.
احتمال بارداری دوقلویی در روش تعیین جنسیت با ای یو ای چقدر است؟
به طور معمول احتمال بارداری دوقلویی با روش IUI وجود ندارد، اما چندین مورد دوقلویی در روش IUI دید شده است. با توجه به اینکه در روش ای یو ای تخمدان ها زیاد تحریک نمی شوند، احتمال بارداری دوقلویی در این روش کمتر از 3 درصد است.
داروهای مصرفی برای انجام تعیین جنسیت با ای یو ای:
به طور کلی هنگام استفاده از روش ای یو ای برای درمان ناباروری یا تعیین جنسیت، داروهای حاوی هورمون FSH وLH برای زنان تجویز می شود. هورمون FSH از غده هیپوفیز مغز آزاد می شود و باعث رشد فولیکول می گردد. بنابراین با مصرف داروهای فوق، سیکل تولید مثل تقلید شده و فولیکول های بیشتری در تخمدان ها رشد می کنند، به این ترتیب احتمال بارور شدن تخمک توسط اسپرم افزایش می یابد.
میزان احتمال بارداری با روش IUI بدون مصرف دارو:
در صورت عدم مصرف داروهای هورمونی، می توان از سیکل طبیعی خانم ها برای بررسی تخمک استفاده نمود. اما از آنجایی که هر خانمی در هر سیکل قاعدگی معمولا فقط یک تخمک آزاد می کند، احتمال باروری کمتر خواهد بود. استفاده از داروهای هورمونی ضعیف احتمال موفقیت ای یو ای و شانس بارداری را افزایش می دهد.
هزینه تعیین جنسیت با ای یو ای:
هزینه تعیین جنسیت با ای یو ای در مراکز ناباروری مختلف بر اساس کیفیت ارائه خدمات متفاوت است. هزینه تعیین جنسیت با ای یو ای بر اساس تعرفه های وزارت بهداشت دریافت می شود، بنابراین بهتر است پیش از انجام ای یو ای، بیمار به مرکز ارائه دهنده خدمات مراجعه کند، زیرا قبل از بررسی های لازم، هزینه تعیین جنسیت نامشخص است.
آیا این روش های تعیین جسینت قطعی است؟
یکی از سوالات شایعی که مبنی بر قطعیت این روش های تعیین جنسیت پرسیده می شود، این است که آیا این روش ها قطعی است؟ بایستی گفت: امروزه شاهد روش های بسیاری همچون تغذیه هستیم که بیان می شود بهترین روش تعیین جنسیت می باشد. در صورتی که چنین نیست و با توجه به تحقیقات انجام شده دقیق ترین و قطعی ترین روش های تعیین جنسیت آی وی اف، پی جی دی و آی یو آی می باشد.