لطفا توجه بفرماییدمطب در روزهای یکشنبه ،سه شنبه ، پنج شنبه و جمعه تعطیل میباشد و امکان نوبت دهی برای این روزها وجود ندارد. هزینه ویزیت در مطب پرداخت میشود.
عمل هیسترکتومی، به طور کلی به برداشتن رحم و گردنه رحم اطلاق می شود. بسته به شرایط بیمار و نوع جراحی هیسترکتومی ممکن است حین جراحی تخمدان ها و لوله های رحم نیز برداشته شود یا باقی بماند. این جراحی معمولا به دنبال درد و خونریزی های طولانی مدتف درد در ناحیه لگن و یا سرطان انجام می شود.
عمل خارج کردن رحم چیست؟
عمل جراحی هیسترکتومی یا خارج کردن رحم، زمانی انجام می شود که با روش های درمانی مختلف بیماری درمان نشود و با تشخیص متخصص زنان، فرد مجبور به خارج کردن رحم می شود. این کار به دلایل و بیماری هایی مختلفی ممکن است رخ دهد که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم. این عمل به دو روش جراحی باز یا لاپارتومی و جراحی بسته یا لاپاراسکوپی انجام می شود. پس از انجام این جراحی خانم ها قادر به باردار شدن نمی باشد و برای انجام این جراحی حتما باید با پزشک متخصص زنان و زایمان مشورت کرد.
علت انجام جراحی خارج کردن رحم
دلایل متعددی وجود دارد که سبب عمل هیسترکتومی یا خارج کردن رحم می شود. این تصمیم زیر نظر پزشک متخصص زنان و زایمان گرفته می شود، زیرا بعد از این جراحی امکان بارداری وجود ندارد. به طور کلی به علل زیر عمل خارج کردن رحم انجام می شود:
سرطان تخمدان، واژن، لوله های فالوپ یا تخمدان ها
وجود فیبروم در رحم و تورم غیرطبیعی ماهیچه هایی که در رحم رشد می کنند و می توانند سبب درد در دوران قاعدگی یا فشار بر سایر ارگان های لگنی شوند.
افتادگی رحم
سیکل قاعدگی دردناک و سنگین که با درمان دارویی بهبود پیدا نمی کند.
بیماری آندومتریوز
انواع روش های جراحی هیسترکتومی
به طور کلی عمل هیسترکتومی یا ( برداشتن رحم ) به سه روش کلی انجام می گیرد:
جراحی هیسترکتومی به روش باز
در روش جراحی هیسترکتومی باز، معمولا بر روی جداره شکم یک برش طولی یا عرضی به اندازه 8 تا 10 سانتی متر ایجاد می شود و رحم از ناحیه خارج می شود.
جراحی هیسترکتومی به روش بسته
در جراحی هیسترکتومی به روش بسته، سه تا چهار سوراخ به اندازه 5 تا 10 میلی متر بر روی شکم ایجاد می شود و به وسلیه ابزارهای خاص و دوربینی که از طریق این سوراخ ها وارد بدن می شود عمل جراحی انجام می شود و رحم تکه تکه از این سوراخ ها خارج می شود
جراحی هیسترکتومی به روش واژینال ( از طریق واژن)
از این روش در خانم هایی که زایمان های مکرر داشته اند وعلائم افتادگی رحم در آن ها بروز پیدا کرده و رحم گشاد تر شده است می توان از این طریق رحم را خارج کرد.
عمل خارج کردن رحم به چه صورت انجام می شود؟
عمل خارج کردن رحم در اتاق عمل انجام می شود و بسته به نظر پزشک، بیهوشی بیمار تحت بیهوشی عمومی یا بی حسی موضعی انجام می شود. این عمل به حدود یک تا دو ساعت زمان نیاز دارد. در نهایت جراحی از طریق عمل جراحی باز و با برش روی شکم (لاپاراتومی) یا بدون نیاز به شکاف و برش بزرگ و با چند برش خیلی کوچک روی شکم (لاپاراسکوپی) انجام می شود.
مراقبت های بعد از عمل هیسترکتومی
بعد از عمل جراحی هیسترکتومی، مایعات و سایر داروها توسط سرم وارد بدن بیمار می شود. برای تخلیه ادرار، از وسیله ای به نام کاتتر در مثانه قرار می گیرد. در صورتی که هیسترکتومی از طریق برش شکمی انجام شده باشد، برش های ایجاد شده باید بخیه بخورد. این بخیه ها حداقل یک هفته زمان نیاز دارند تا بهبود پیدا کنند.
دوران نقاهت پس از عمل خارج کردن رحم
جهت انجام جراحی خارج کردن، بیمار معمولا شب قبل از عمل در بیمارستان بستری می شود. بیمار پس از انجام این جراحی بهتر است که یک شب در بیمارستان بماند. بیمارانی که مشکل خاصی ندارند، پس از عمل می توانند از بیمارستان مرخص شوند. بیمار بادی تا 2 ماه پس از انجام این عمل از برقراری رابطه جنسی خودداری نماید، پس از گذشت این مدت، بیمار معاینه می شود و چنانچه مشکل خاصی نداشته باشد به او اجازه داده می شود تا رابطه جنسی برقرار کند. در دو ماه اول انجام فعالیت های سنگین ممنوعیت دارد. باید در این مدت به خود استراحت دهید و کارهای سنگین انجام ندهید.
علائم نگران کننده بعد از عمل هیسترکتومی
پس از جراحی هیسترکتومی در صورت مشاهده هر گونه علائمی مانند علائم زیر باید پزشک خود را در جریان بگذارید.:
تب
عدم توانایی دفع گاز و مدفوع
تهوع و استفراغ
تپش قلب
فشار پایین
خروج ترشحات بدبو از واژن
بیرون زدگی فتق از محل عمل
مشاهده خون در ادرار
خونریزی واژن
مراقبت از زخم های عمل هیسترکتومی
عمل هیسترکتومی چه به روش باز انجام شده باشد چه به روش بسته ، ناحیه زخم باید به صورت کاملا خشک نگهداری شود. پس از 24 تا 48 ساعت پس از جراحی پانسمان ها برداشته شده تا اجازه بهبود زخم در هوای باز و خشک داده شود زیرا پانسمان مرطوب از ورود هوا به زخم خوداری می کند.
بخیه هایی که پس از عمل جراحی هیسترکتومی زده می شوند معمول جذبی می باشند اما ممکن بخیه های غیرقابل جذب هم زده شود که باید طبق زمان تعیین شود توسط پزشک کشیده شود. گاهی در افراد چاق ممکن است از محل زخم کمی خونابه و ترشحات آبکی شود که با رعای نکات ذکر شده پس از چند روز بهبود پیدا می کند.
مصرف آنتی بیوتیک پس از جراحی هیسترکتومی
امروزه با تجویز آنتی بیوتیک در اتاق عمل و قبل از شروع درمان می توان از بروز عفونت پیشگیری می شود و پس از عمل نیازی به مصرف آنتی بیوتیک توسط بیمار نمی باشد. اگر عمل هیسترکتومی به روش باز انجام شده باشد، تا 6 هفته باید از انجام فعالیت های سنگین خودداری کرده اما اگر به روش لاپاراسکوپی انجام شده باشد نیاز به استراحت طولانی مدت وجود ندارد و پس از گذشت یک هفته بیمار می تواند به انجام فعالیت های خود بپردازد.
چه مراقبت های بعد از عمل هیسترکتومی لازم است ؟
تا سه هفته پس از جراحی هیسترکتومی از رانندگی بپرهیزید.
مرتب پیاده روی داشته باشید.
از بلند کردن اشیا سنگین خودداری کرده.
از گذاشتن تامپون و استفاده از دوش واژینال تا 6 ماه پس از جراحی ممنوع است.
هنگام عطسه و سرفه از ناحیه برش مراقبت کرده برای این کار می تواند با گذاشتن یک بالشت محل برش را حمایت کنید.
تا سه روز پس از جراحی از مصرف غذاهای که نفخ آور هستند بپرهیزید.
در طول روز از میان های سالم استفاده کنید.
از مصرف مایعات فراوان مانند آب غافل نشوید..
برای جلوگیری از بروز یبوست از روغن زیتون، انجیر و آلوی خیس خورده در آب استفاده کنید.
پس از برداشتن پانسمان در روز دوم جراحی مانعی ندارد اما پس از استحمام ناحیه بخیه ها باید به خوبی خشک شود.
معمولا پزشک برای کاهش دردهای ناشی از عمل به بیمار مسکن هایی مانند ژلوفن، مفنامیک اسید و یا شیاف های مقعدی به بیمار تجویز کند.
برقراری رابطه جنسی چهار تا شش هفته پس از جراحی ممنوع می باشد.
در صورتی که هر دو تخمدان بیمار برداشته شده باشد چند روز پس از جراحی علائمی مانند علائم یائسگی بروز می کند که با مصرف داروهای هورمونی ، ویتامین ها و کلسیم تجویز شده از سوی پزشک ، این علائم کاهش پیدا می کند.
متخصص زنان، زایمان و لاپاراسکوپی
بورد تخصصی جراحی زنان، زایمان و نازایی از دانشگاه علوم پزشکی تبریز
– موفق به کسب تمامی گواهیهای مرکز آموزش لاپاراسکوپی دانشگاه تهران