لوگو دکتر گیتی قیاسی
Search
Close this search box.
دکتر گیتی قیاسی

علائم تنبلی تخمدان

اصلی ترین علت، گیج کننده بودن بیماری مزمن تنبلی تخمدان، علائم آن است. علائم تنبلی تخمدان نه تنها در هر زن متفاوت است، بلکه بسیاری از علائم آن مانند خستگی، افزایش وزن و قاعدگی­ های نامنظم یا دردناک، مشابه علائم بیماری های دیگر است. حتی ممکن است برخی از زنان مبتلا به این بیماری هیچ علائمی نداشته باشند. به همین دلیل، بسیاری از زنان مبتلا به تنبلی تخمدان، بیماری شان به اشتباه تشخیص داده شده یا تا زمانی که علائم شدید آشکار نشوند، تشخیص داده نمی شود.

علائم تنبلی تخمدان
علائم تنبلی تخمدان

تنبلی تخمدان چه نشانه هایی دارد؟

تنبلی تخمدان میتواند با تنوعی از علائم و نشانه ها همراه باشد. در برخی از موارد، این علائم برای برخی از زنان شدیدتر و قابل مشاهده تر هستند، در حالی که در موارد دیگر ممکن است ضعیف تر و کمتر قابل تشخیص باشند. نشانه ها و علائم تنبلی تخمدان عبارتند از:

  • عدم تنظیم دوره های قاعدگی:

 یکی از نشانه های اصلی تنبلی تخمدان، نامنظم بودن دوره های قاعدگی است. قاعدگی غیرمنظم، معمولاً به معنای قاعدگی بیش از حد فراوان یا کمتر از حد معمول است.

  • نداشتن تخمک گذاری منظم:

در تنبلی تخمدان، عملیات تخمک گذاری ناهمگن و نامنظم میشود و ممکن است به طور مداوم یا گاهی اتفاق بیافتد یا به طور کامل متوقف شود.

  • عدم تولید تخمک:

در برخی موارد تنبلی تخمدان، تولید تخمک توسط تخمدانها به طور کامل قطع میشود. این میتواند باعث بروز بیقراری جنسی و عدم باروری شود.

  • رشد بزرگتر و تعداد بیشتر کیست ها در تخمدان ها:

تنبلی تخمدان ممکن است باعث رشد بزرگتر و تعداد بیشتر کیست ها در تخمدان ها شود. این کیست ها میتوانند باعث درد شکمی و ناراحتی شود.

  • تغییرات در سطح هورمون ها:

در تنبلی تخمدان، سطح هورمون های مرتبط با تخمدان مانند لوتئینیزینگ هورمون (LH) و استروژن ممکن است ناهموارتر و نامتعادل شود.

  • رشد ناهنجار مو و پوست:

 برخی زنان با تنبلی تخمدان ممکن است مشکلات پوستی مانند جوش ها، چربی بیش از حد و رشد ناهنجار مو را تجربه کنند.

  • مشکلات مرتبط با باروری:

تنبلی تخمدان میتواند با مشکلات باروری مرتبط باشد. زنان مبتلا به این اختلال ممکن است سختی در باروری و بارداری داشته باشند.

مهم است بدانید که این علائم ممکن است با علائم دیگر تنظیم هورمونی مشابه ترکیب شوند، بنابراین برای تشخیص دقیق و درمان تنبلی تخمدان صحیح، بهتر است با یک پزشک متخصص مشورت کنید.

علائم تنبلی تخمدان
علائم تنبلی تخمدان

علائم شایع تنبلی تخمدان

بسیاری ار علائم و نشانه های شایع تنبلی تخمدان به دلیل عدم تعادل هورمونی است. به طور معمول، زنان مبتلا به تنبلی تخمدان، مقدار بیشتری هورمون های مردانه دارند که به آن ها آندروژن می گویند. به عنوان مثال، تستسترون یک آندروژن است (بله، زنان تستسترون دارند، همانگونه که مردان استروژن دارند). این موضوع باعث ایجاد صفات مردانه مانند آکنه و رشد موهای زائد در ظاهر زنان می شود. همچنین سطح بالای آندروژن، سطح هورمون های زنانه را کاهش می دهد، مانند هورمون هایی که چرخه قاعدگی را کنترل می کنند.
مشخص شده که سطح هورمون انسولین نیز در زنان مبتلا به تنبلی تخمدان بالا می رود. انسولین می تواند منجر به افزایش وزن یا ایجاد مشکل در کاهش وزن و همچنین بیماری های متابولیکی شود. در حالی که علائم و نشانه های تنبلی تخمدان از نظر نوع و شدت متفاوت هستند، اما آنچه در ادامه گفته می شود شایع ترین علائمی است که توسط زنان مبتلا به این بیماری گزارش شده است:

1- پریود نشدن، چرخه قاعدگی نامنظم یا سنگین

درصد کمی از زنان مبتلا به تنبلی تخمدان، چرخه قاعدگی ماهیانه دارند. بسیاری از این زنان چندین ماه چرخه قاعدگی ندارند یا به صورت نامنظم دارند که گاهی در ماه دو یا سه بار اتفاق می افتد یا چند ماه بین هر قاعدگی فاصله می افتد. ممکن است برخی از زنان قاعدگی هایی داشته باشند که هفته ها طول بکشد یا ممکن است قاعدگی سنگین همراه با لخته خون را تجربه کنند. جالب است بدانید که تغییر رنگ خون در پریود از جمله علائم تنبلی تخمدان در زنان است.

2- افزایش وزن

افزایش وزن تدریجی یا سریع (2.5 تا 13 کیلوگرم در عرض چند ماه) بدون دلیل مشخص، می تواند نشانه ای از تنبلی تخمدان باشد، به ویژه اگر بیشترین افزایش وزن در قسمت شکم یا قسمت میانی بدن باشد. در مقایسه با زنانی که مبتلا به تنبلی تخمدان نیستند، زنان مبتلا به این بیماری سطح بالاتری از انسولین دارند. انسولین نوعی هورمون رشد است که باعث افزایش وزن، به ویژه در قسمت میانی بدن یا ناحیه شکم می شود. بیش از نیمی از زنان مبتلا به تنبلی تخمدان، چاق هستند.
همچنین داشتن سطح انسولین بالا، باعث افزایش اشتها و پایین آمدن قند خون می­شود که در نهایت، کاهش وزن را سخت تر می کند.

3- آکنه و مشکلات پوستی

آکنه می تواند یکی از علائم اولیه تنبلی تخمدان در بزرگسالی باشد. ممکن است زنان مبتلا به تنبلی تخمدان در بزرگسالی، روی صورت، کمر یا قفسه سینه آکنه داشته باشند. معمولاً علت به وجود آمدن آکنه سطح بالای تستسترون است.
زائده پوستی یا لکه های تیره (که به آن آکناتوزیس نیگریکانس می گویند) که به نظر کثیف می آیند اما هرگز در اثر خراشیدن جدا نمی شوند، یکی از علائم سطح انسولین بالا است که به تنبلی تخمدان مربوط می شود.

4- پُرمویی

هیرسوتیسم، اصطلاحی که به رشد بیش از اندازۀ موهای زائد اشاره دارد، در زنان مبتلا به تنبلی تخمدان شایع است. هیرسوتیسم نتیجۀ بالا رفتن سطح آندروژن ها از جمله تستسترون است. به طور معمول در قسمت مرکزی بدن (سینه، صورت، کمر، پایین شکم، انگشتان دست و پا) رشد مو بیش از حد می شود. ممکن است برخی از زنان هیچ رشد مویی در این مناطق نداشته باشند و برخی دیگر حتی ریش در بیاورند.

5- ریزش یا نازک شدن مو

سطح بالای آندروژن همچنین می تواند منجر به نازک شدن مو یا طاسی مردانه در زنان شود. اگرچه از دست دادن چند تار مو به طور روزانه طبیعی است، اما پسروی خط رویش مو یا طاسی جزئی در قسمت های مختلف سر طبیعی نیست.

6- علائم نادر

ممکن است این علائم غیر شایع نیز با تنبلی تخمدان همراه باشند:

  • بی خوابی یا خواب کم
  • تغییر خلق و خو
  • افت قند خون
  • فشار خون بالا
  • هیدرآدنیت چرکی (نوعی بیماری پوستی)
  • هیپرکراتوز (ضخیم شدن پوست در بعضی نقاط)
  • کبد چرب
  • اختلالات اشتها
  • درد لگن
  • پارگی کیست
  • پوست خشک
  • خستگی
  • خشکی چشم
  • سردرد

دکتر گیتی قیاسی

دکتر گیتی قیاسی

متخصص زنان، زایمان و لاپاراسکوپی بورد تخصصی جراحی زنان، زایمان و نازایی از دانشگاه علوم پزشکی تبریز – موفق به کسب تمامی گواهیهای مرکز آموزش لاپاراسکوپی دانشگاه تهران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست محتوا
×
تلگرام
ارتباط مستقیم با دکتر گیتی قیاسی