بسیاری از افراد گاهی با تخلیهی کمی ادرار رو به رو میشوند. دستهی دیگر مرتبا مقدار کم یا متوسطی از ادرار را بیاختیار دفع میکنند. بی اختیاری ادراری یک بیماری نیست، بلکه یک علامت است. ممکن است این وضعیت در اثر عادات روزمره، بیماری زمینهای یا مشکل فیزیکی رخ دهد. پزشک با معاینهی دقیق میتواند علت بی اختیاری را تشخیص دهد. اگر میخواهید راه های پیشگیری از بی اختیاری ادرار را بدانید این مقاله را تا انتها مطالعه کنید.
جلوگیری از بی اختیاری ادرار
همیشه نمیتوان مانع از بروز بی اختیاری ادراری شد اما برای کاهش خطر ابتلا به این وضعیت میتوانید: وزن سالم خود را حفظ کنید ورزش کف لگن را تمرین کنید از کافئین، الکل و غذاهای اسیدی که باعث تحریک مثانه میشود بپرهیزید فیبر بیشتری مصرف کنید که مانع از یبوست، یکی از دلایل بی اختیاری، میشود سیگار نکشید یا برای ترک سیگار کمک بگیرید.
اگر بخواهیم دقیقتر توضیح دهیم:
کنترل وزن ایده آل میتواند در کاهش بی اختیاری ادراری مفید باشد. افزایش وزن بیش از حد میتواند فشار زیادی بر روی مثانه و عضلات پلزماسی (عضلات که مسئول کنترل جریان ادرار هستند) وارد کند، که میتواند منجر به بی اختیاری ادراری شود. بنابراین، حفظ وزن سالم و کاهش وزن اضافی میتواند به پیشگیری از بی اختیاری ادراری کمک کند.
ترک مصرف دخانیات نیز میتواند در کاهش خطر بی اختیاری ادراری مؤثر باشد. سیگار و سایر محصولات دخانیاتی میتوانند عضلات پلزماسی را ضعیف کنند و عوارضی مانند التهاب مثانه را ایجاد کنند، که به بی اختیاری ادراری منجر میشود. ترک دخانیات و عدم مصرف آنها میتواند در بهبود وضعیت ادراری کمک کند.
انجام فعالیتهای ورزشی، به ویژه تمرینات استحکام عضلات کف لگن و عضلات پلزماسی میتواند مفید باشد. این تمرینات عضلات را تقویت کرده و قدرت کنترل بر روی جریان ادرار را افزایش میدهند. ورزشهای هوازی، وزنهبرداری و یوگا میتوانند در این زمینه مفید باشند.
از فشار آوردن به مثانه خودداری کنید و از مصرف غذاها و نوشیدنیهایی که میتوانند فشار زیادی بر روی مثانه ایجاد کنند، پرهیز کنید. مصرف مقدار زیادی کافئین و الکل میتواند فشار روی مثانه را افزایش دهد و به بی اختیاری ادراری منجر شود. سعی کنید از مصرف این مواد غذایی و نوشیدنیها به حداقل برسید.
مصرف غذاهایی که حاوی فیبر و زینک هستند نیز میتواند بهبود بی اختیاری ادراری را تسهیل کند. غذاهایی مانند میوهها، سبزیجات، غلات کامل و ماهیها منابع خوبی از فیبر و زینک هستند که میتوانند به بهبود عملکرد روده و جلوگیری از یبوست کمک کنند و در نتیجه به بی اختیاری ادراری مرتبط با یبوست کمک کنند.
انجام تمرینات کگل یا ورزش ماهیچههای کف لگنی نیز میتواند به بهبود کنترل ادرار کمک کند. این ورزشها عضلات کف لگن و عضلات پلزماسی را تقویت کرده و در کنترل جریان ادرار مؤثر هستند. تمرینات کگل میتوانند به پیشگیری از بی اختیاری ادراری و عفونتهای لگنی کمک کنند.
تنظیم ساعت ادرار نیز میتواند مفید باشد. با تمرین کردن برای ادرار کردن در ساعات مشخصی از روز، بدن به ادرار کردن در آن ساعات عادت میکند و میزان کنترل روی ادرار افزایش مییابد. این میتواند به کنترل بیشتری از بی اختیاری ادراری کمک کند.
در نهایت، مصرف آب به میزان کافی و نوشیدن آب به صورت فراوان نیز میتواند مفید باشد. نوشیدن آب به میزان کافی باعث جلوگیری از یبوست و سنگ کلیه میشود که به بی اختیاری ادراری مرتبط با این عوامل کمک میکند.