یکی از اصلیترین دغدغه بسیاری از بانوان در خصوص خطر ضخامت آندومتر میباشد. در صورتی که آندومتر از حد طبیعی خود ضخامت بیشتری پیدا میکند میتواند باعث بروز تحریک، التهاب و یا حتی ایجاد زخم در این ناحیه شود. از اصلیترین خطر ضخامت آندومتر میتوان به مانع شدن آن در برابر خروج تخمکها از تخمدان اشاره کرد. علاوه بر این موضوع این عارضه میتواند باعث زخم شدن لولههای رحم شود و از تماس تخمک با اسپرم جلوگیری کند.
امروزه روشهای بسیار متنوعی برای درمان و از بین بردن خطر ضخامت آندومتر به وجود آمده است. در صورتی که شما به سراغ یک متخصص زنان ماهر بروید میتواند با استفاده از روشهایی اعم از دارو درمانی، هورمون تراپی، عمل جراحی، روشهای کمک باروری و هیستروکتومی باعث کاهش خطر ضخامت آندومتر شود.
خطر ضخامت آندومتر چیست
ممکن است برای شما نیز این سؤال به وجود آید که خطر ضخامت آندومتر چیست؟ در ادامه شما را با خطراتی که این عارضه در پی دارد بیشتر آشنا خواهیم کرد:
- ناباروری : اصلیترین خطر ضخامت آندومتر میتوان به بروز مشکل در باروری و حتی ایجاد ناباروری اشاره کرد.
- قاعدگی دردناک : ضخامت غیر طبیعی آندومتر میتواند باعث بروز قاعدگی بسیار دردناک در بانوان شود.
- کاهش خونریزی در قاعدگی : از دیگر خطرات ضخامت آندومتر ایجاد کمتر شدن خونریزی در دوران قاعدگی میباشد.
- سرطان آندومتر و یا تخمدانها : از اصلیترین خطراتی که ضخامت آندومتر میتواند داشته باشد ایجاد سرطان آندومتر و تخمدانها میباشد. با توجه به گفته پزشکان سرطان آندومتر یکی از شایعترین سرطانهایی به شمار میرود که میتواند بر روی سیستم تولید مثل تأثیر شایانی بگذارد.
ضخامت آندومتر رحم، چند باید باشه؟
به این نکته توجه داشته باشید ضخامت طبیعی آندومتر برای هر سن مختلف خواهد بود. علاوه بر این موضوع مواردی اعم از سن، چرخه قاعدگی، یائسگی و… میتواند تأثیر زیادی بر روی ضخامت آندومتر داشته باشد. در ادامه شما را با ضخامت طبیعی این بخش از بدن در دورههای مختلف آشنا خواهیم کرد:
اطفال
قبل از آن که فرد به دوران بلوغ خود برسد و شروع قاعدگی را داشته باشد ضخامت آندومتر بسیار نازک میباشد. حتی ممکن است این ضخامت به قدری کم باشد که حتی نتوان آن را در سونوگرافی شکمی نیز تشخیص داد.
قبل از یائسگی
بانوانی که در سن باروری خود قرار دارند و هر ماه چرخه یائسگی خود را سپری میکنند، ضخامت آندومتر در چرخه قاعدگی آنها ضخیم و نازک خواهد شد که این امر طبیعی میباشد. در دوران بارداری بانوان دیواره رحم میتواند حتی کمتر از یک میلیمتر باشد و یا حتی در برخی از موارد این دیواره بیش از 16 میلیمتر دیده شده است. این در حالی است که ضخامت آندومتر در دورههای قاعدگی به شرح زیر میباشد:
- در طول قاعدگی ضخامت بین 2 الی 4 میلی متر
- در مرحله اولیه تکثیر تخمک ضخامت بین 5 الی 7 میلی متر
- مرحله نهایی تکثیر ضخامت برابر با 11 میلی متر
- در مرحله ترشح ضخامت آندومتر برابر با 16 میلی متر خواهد بود
در مرحله بارداری
هنگامی که دوران بارداری آغاز میشود و یک تخمت در رحم بارور میشود، دیوارهٔ رحم ضخیمتر از حالت نرمال خواهد شد. قبل از آن که تخمک در دیواره رحم لانه گزینی کند و رشد جنین آغاز شود، دیواره رحم برای این امر خود را ضخیمتر میکند. این در حالی است که اگر حاملگی اتفاق نیفتد در دوران پریودی این دیواره ریزش خواهد داشت.
به این نکته توجه داشته باشید در صورتی که فرد باردار باشد و فرزند خود را به دنیا بیاورد ممکن است دیواره رحمی مادر برای همیشه ضخیم باقی بماند. زیرا لختههای خون در دیواره رحمی باقی خواهند ماند و به عنوان ضخامت آندومتر گزارش میشود. لازم به ذکر است در زایمان سزارین ضخامت آندومتر بیشتر از زایمان طبیعی خواهد بود. اما نگران این موضوع نباشید؛ زیرا بعد از زایمان بدن به حالت اولیه خود بازمیگردد و در دوران چرخه پریودی خانم رحم دوباره به حالت اولیه و نازک خود بازمیگردد.
پس از یائسگی
ضخامت آندومتر در دوران یائسگی فرد به حالت موازنه در خواهد آمد. در صورتی که شما در نزدیکی دوران یائسگی خود قرار دارید؛ اما در برخی از موارد خونریزی واژینال را تجربه میکنید میتوان گفت ضخامت آندومتر کمتر از 5 میلی متر دارید. این در حالی است که اگر در این شرایط خونریزی واژینال نداشته باشید ضخامت آندومتر را میتوان بین 8 الی 11 میلی متر در نظر داشت.
آیا نازک شدن آندومتر در بارداری خطرناک است؟
همان طور که در بالاتر به این مورد اشاره کردیم یکی از اصلیترین خطر ضخامت آندومتر ایجاد اختلال برای باروری میباشد. این در حالی است که اگر شما باردار شده باشید و با این عارضه مواجه شوید خطری شما را تهدید نخواهد کرد؛ اما با پیشرفت بارداری ممکن است بارداری دشواری را پشت سر بگذارید.
نحوه تشخیص ضخامت آندومتر رحم
به صورت کلی امروزه روشهای متنوعی وجود دارد که پزشکان میتوانند با استفاده از آن ضخامت آندومتر را اندازه گیری کنند. این روشها به شرح زیر هستند:
سونوگرافی شکمی (Abdominal ultrasound)
سونوگرافی واژینال (Transvaginal ultrasound)
سلام وقت بخیر ۴۰ سالمه ۸ روزه تاخیر پریود داشتم،رفتم سونو،همه چیز نرمال بود،ضخامت اندومتر۱۲ بود،دکتر گفت طبیعیه
میخاستم بدونم واقعا۱۲ طبیعی و این که برای پریود شدن و تنظیم اون چکار کنم،چون با توجه به سنم نمیتونم از قرص ال دی استفاده کنم.