سندروم پلی کیستیک PCOS یکی از اختلالات شایع هورمونی در زنان می باشد که می تواند یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار در ناباروری افراد باشد. این اختلال موجب از بین رفتن تعادل هورمون های زنانه می شود و همچنین می بتواند موجب بهم ریختن هورمون های دوران قاعدگی و دشوار شدن شرایط بارداری شود. اگر این بیماری درمان نشود می تواند مشکلات بسیار جدی را برای بیماران ایجاد کند و رسیک ابتلا به بیماری های قلبی را نیز بالا ببرد. در ادامه مقاله به شرح جواب این سوال میپردازیم که آیا کیست تخمدان باعث نازایی می شود؟
این را هم بخوانید: درمان کیست تخمدان
مراحل تخمک گذاری در هنگام داشتن کیست تخمدان
تخمدان ها بخشی از سیستم تولید مثل زنان است که شامل لوله ای فالوپ و واژن می باشد. تخمدان ها در زمان مخصوصی تخمک را رها می کنند. تخمک به صورت نارس و به در یک مایع کوچکی می شود که به این ساختار فولیکول گفته می شود. در هر ماه هیپوفیز هورمونی ترشح می کند که فولیکول را تحریک کرده که به آن FSH گفته می شود. همچنین هورمون دیگری به نام جسم زرد تخمدان ترشح می کند که LH خوانده می شود که مستقیم وارد گردش خون می شود پس از اینکه هورمون ها به تخمدان رسید چندین هزار فولیکول نارس بسته به اندازه فولیکول شروع به رسیدن می کنند. زمانی که تخمک ها رسیدند فولیکول شروع به ترشح هورمون استروژن می کند که مهم ترین هورمون جنسی در زنان است. زمانی که میزان استروژن در خون به میزان مشخصی رسید هیپوفیز ترشح هورمون LH را روی تخمدان ها انجام می دهد که باعث می شود فولیکول بالغ تخمکی را آزاد سازد، به این فرآیند تخمک گذاری گفته می شود. تخمک رها شده در لوله فالوپی حرکت کرده و منتظر باروری توسط اسپرم می ماند. سپس مابقی فولیکول و تخمک ها متلاشی و از بین می رود. اگر تخمک بارور نشود تخمک و لایه رحم فروریخته و پدیده قاعدگی رخ می دهد.
کیست تخمدان و ناباروری
اگر فردی به کیست تخمدان مبتلا باشد، هیپوفیز هورمون LH را در سطح غیرطبیعی ترشح وارد جریان خون می کند که باعث شکسته شدن چرخه طبیعی قاعدگی شده و موجب می شود فولیکول به بلوغ نرسد و رها سازی تخمک اتفاق نمی افتد که در نهایت ممکن است به ناباروری منجر شود.
در این میان برخی فولیکول های بالغ از میان نمی روند و مانند کیسه ای مایع باقی می ماند و تبدیل به کیست می شوند. در این حالت ممکن است انسولین زیادی در بدن ترشح شود. انسولین زیاد و هورمون LH بر روی هم انباشه می شوند و می تواند منجر به تولید و دسترسی تخمدان ها به هورمون تستسترون شود. ترشح غیرطبیعی تستسترون می تواند مانع باروری شود. افزایش میزان هورمون تستسترون می تواند منجر به ایجاد تغییرات و علائم دیگری در بدن نیز شود.
درمان کیست تخمدان
چکاب به صورت منظم
اصلاح روند و سبک زندگی
تنظیم دوره قاعدگی با استفاده از قرص های ضدبارداری
مصرف دارو جهت تحریک تخمک گذاری
فعالیت های ورزشی مانند خصوص شنا، سه روز در هفته و به مدت یک ماه